Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О МЕСУ КОЈЕ КУПУЈЕТЕ: Да ли је на тржишту свеже, замрзнуто, увозно или домаће?"

08.11.2024. 11:38 11:49
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Производња меса у Србији није довољна за потребе домаћег тржишта и из године у годину смањује се број домаћих произвођача и месо увози.

Какво месо купујемо, да ли је оно смрзнуто или свеже, колико се и како контролише, да ли задовољава законски прописане услове, да ли се у Србију увози превише меса, да ли се замрзнуто месо продаје као свеже, а увозно као домаће - питања су која, без сумње, интересују све потрошаче.

Потрошачи могу да буду сигурни да је све што је на тржишту Републике Србије безбедно, контролисано и декларисано, рекла је за РТС Љиљана Ива-њац из Ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде. По њеним речима, на домаћем тржишту је безбедна храна провереног квалитета јер инспекција спроводи свакодневни и континуирани надзор. Она је истакла и да су инспектори, иако их нема довољно, свој рад организовали и кроз дежурства и кроз планске и ванредне активности, које су појачане посебно у време празника.

Фото: pixabay.com

- Храна на нашем тржишту је углавном домаћег порекла, али у овом моменту те количине нису довољне да задовоље потребе потрошача/конзумената, као ни потребе домаће месне индустрије па мора да се увози - рекла је Љиљана Ивањац. - Ипак, наглашавам да је, у принципу, све што је на тржишту Републике Србије безбедно, контролисано и декларисано.

Усклађујемо се с ЕУ 

У Европској унији је прописано да месо буде замрзнуто до шест месеци, а код нас је то до годину дана. По речима Љиљане Ивањац, на квалитет замрзнутог меса утиче много фактора - начин замрзавања, технологија, квалитет уређаја у којем се тај процес одвија, а рок трајања замрзнутог меса одређује сам произвођач. 

Она је указала да правилник који је код нас на снази од осамдесетих година прошлог века прописује рок трајања замрзнутог свињског меса до годину дана, а да по начину контроле безбедности хране који усвајамо, произвођач на основу анализа гарантује за рок трајања, односно одрживости производа. 

По њеним речима, ради се на томе и може се очекивати у будућем периоду све што је потребно од техничких прописа који ће пратити легислативу као у ЕУ.

Говорећи о томе да ли има разлике у квалитету меса с домаћих фарми и меса увезеног из држава у којима се животиње хране ГМО храном, Љиљана Ивањац је указала да квалитативно, безбедносно и здравствено разлике нема и да то доказује низ анализа које су прописане законом. 

Фото: Dnevnik.rs

Уз то, она је истакла и да се мора знати да безбедност и квалитет нису иста ствар те да је на тржишту сва храна безбедна, а да је квалитет ствар избора потрошача и да је најчешће, иако не и нужно, повезана са ценом производа. Говорећи о замрзнутом месу, Љиљана Ивањац је рекла да на основу прописа који се контролишу, замрзнуто месо не може да заврши у продаји као свеже, те да се замрзнуто месо, углавном, увози за потребе прерађивачке индустрије.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар