ОВО ЈЕ ТАЧАН СПИСАК ЦЕНА СВЕГА ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ПОСНУ СЛАВУ Цела плата оде на трпезу, просечан човек тешко може звати 20 гостију
Славска трпеза је за многе породице у Србији не само традиција већ и прилика да окупе пријатеље и родбину.
Иако се чини да је посна слава повољнија од мрсне, ипак није тако и трошкови често достижу високе износе, поготово када се припрема за већи број гостију. За домаћина који планира да угости давдесетак људи, просечан издатак варира од 27.000 динара, па све до 42.000.
Главни трошак је риба, а за овај број гостију пазари се десетак килограма рибе. Цене осцилирају у зависности од врсте. Шаран је тренутно 600 динара по килограму, док су јефтиније опције бабушка, која је 300 и тостолобик од 400. Скупљи избори су сом, који кошта 800 динара, и смуђ, који је и даље 1.200.
Печење рибе у пекари додатно кошта од 250 до 300 динара по килограму. Рачуница на крају показује да ако се домаћин одлучи за комбинацију рибе средње цене треба да плати између 6.500 и 10.500 динара.
Славски колач се може пазарити по цени од 600 до 2.000 динара, у зависности од величине и квалитета, док славско жито кошта од 900 до 1.000 динара по килограму.
Домаћини често бирају да послуже две торте, и то укупно кошта између 4.400 и 9.600 динара, зависно од тога да ли се одлучују за основне или луксузније варијанте. Ситни колачи су, такође, популаран избор, а њихова цена зависи од места куповине. У пекарама килограм стаје око 1.300, док у посластичарницама цена достиже 1.800 динара. То значи још додатних око 5.000 динара, пише BiznisKurir.rs
Поред хране, неизоставан део је и пиће, које укључује воду, сокове, вино и ракију, а све то достиже цену од око 12.000 динара.
Иако славска традиција не познаје штедњу, овакви износи могу бити озбиљан удар на буџет просечне српске породице.