light rain
8°C
28.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ УДАР НА ЏЕП Поједини ресторани у Лондону увели обавезну минималну потрошњу! ДА ЛИ ОВАЈ ТРЕНД СТИЖЕ И ДО НАС

28.02.2025. 17:39 17:51
Пише:
Извор:
Bizportal/ Euronjuz biznis
храна
Фото: Ilustracija pixabay

Дуг је прошао период када сте могли да са друштвом наручите најјефтиније јело на менију и уживате у атмосфери елитног ресторана.

Нови тренд који преплављује престоничке ресторане налаже да гости морају унапред да прихвате одређени минимални трошак по особи.

Ова пракса доспела је у центар пажње када је ресторан Gymkhana, носилац две Мишленове звездице, објавио да сваки гост мора да потроши најмање 100 фунти (око 121 евро) на вечеру.

Луксуз долази с ценом

Gymkhana није једини ресторан који је увео ово правило. Индијски ресторан Chutney Mary захтева минималну потрошњу од 60 фунти (око 73 евра), док Хутонг у згради The Схард тражи 80 фунти (око 97 евра). Најскупљи праг поставио је ексклузивни суши ресторан Араки у Мејферу, где гости морају да потроше најмање 300 фунти (око 364 евра).

Поред ових правила, расте и број ресторана који траже депозит приликом резервације, често у износу од 20 фунти (око 24 евра) по особи.

Борба против лажних резервација

Разлог за увођење ових мера је, према речима власника ресторана, велики број отказивања и лажних резервација. Gymkhana је за Financial Times објаснила да су након освајања Мишленових звездица преплављени ботовима и сајтовима за препродају резервација.

Сличан проблем већ дуго мучи индустрију концерата, где препродавци масовно резервишу места у популарним ресторанима, а затим их продају онима који су спремни да плате више.

Поред ботова, ресторани се суочавају и с навиком гостију да резервишу више ресторана за исти датум, а затим изаберу само један или уопште не дођу. У ситуацији када трошкови закупа, енергије и намирница расту, ресторани не могу да приуште празне столове, преноси Бизпортал.

Хоће ли се тренд проширити?

Иако оваква пракса може бити корисна за ексклузивне ресторане с великом потражњом, није погодна за локалне ресторане који се ослањају на сталне госте и пријатељску атмосферу.

Најбољи ресторани су они у којима гости могу да се опусте и уживају у храни, не размишљајући о томе да су део хладне трансакције новца за услугу. Да ли ће овај тренд дугорочно опстати, остаје да се види, пише Еуроњуз бизнис.

Извор:
Bizportal/ Euronjuz biznis
Пише:
Пошаљите коментар
НОВИ УДАР НА ЏЕП ПУШАЧА: Цигарете поскупеле, а до краја  2025. године ће коштати још више!
cigarete dnevnik pix

НОВИ УДАР НА ЏЕП ПУШАЧА: Цигарете поскупеле, а до краја  2025. године ће коштати још више!

10.02.2025. 12:17 12:19
СВИ ВОЛЕ ДА ДОБИЈУ НЕКИ ПОПУСТ Али овај ресторан изнова одушевљава бројне госте својим гестом ОВО ЈЕ ДОВОЉНО ДА ВАМ РАЧУН БУДЕ МАЊИ

СВИ ВОЛЕ ДА ДОБИЈУ НЕКИ ПОПУСТ Али овај ресторан изнова одушевљава бројне госте својим гестом ОВО ЈЕ ДОВОЉНО ДА ВАМ РАЧУН БУДЕ МАЊИ

26.02.2025. 18:35 18:38