НЕ ИСПЛАТИ СЕ СПРЕМАТИ ДОМАЋУ ЗИМНИЦУ Кисели краставци, паприке и парадајз сок јефтинији у супермаркетима
Ове јесени за припрему зимнице треба доста пара због скупог поврћа уколико се припрема у сопстевној режији или пазари од регистрованих пољопривредних газдинстава путем брзе поште и личном доставом, ако се газдинство налази у близини купаца.
Тренутно најисплативије је зимницу куповати у великим маркетима, јер се на акцијама нуди зимница по заиста ниским ценама.
За мало новца може се, на пример, купити мешана салата за свега 160 динара у теглама од 670 грама, 690 грама ајвара за 250 динара, 680 грама краставаца за 170 динара... а литар куваног парадајза за 120 динара. Тако да домаћинства која се определе за снабдевање зимницом из дућана могу најјефтиније да прођу, под условом да буду информисана у који маркет треба да оду.
С друге стране, цене зимнице у пољопривредним газдинствима су знатно више, али претпоставља се да је она и укуснија од инустријске.
Тегла ајвара, благог и љутог, од 700 милилитара може се пазарити за 1.000 динара, или у мањој амблажи од 600 милилитара по нижој цени за 830 динара.
Печене паприке - филети у теглама од 720 милилитара продају се за 500 динара, а пинџур за 700 динара од 720 милилитара.
У понуди пољопривредна газдинстава нуде и пастеризовани парадајза за 300 динара у флаши од 720 милилитара, краставаца запремине 370 грама за 400 динара...
Ко се определи да припреми зимницу у сопственој режији, поврће може да купи на Кванташкој пијаци у Новом Саду за трећину јефтиније него на другим новосадским пијацама.
Најјефтинији су корнишони јер гајба краставаца од десет килограма кошта свега 1.000 динара. Уколико се пазари мања количина, краставци коштају 180 и 140 динара.
Зимница са села распродата
Пољопривредна газдинства дају попусте за зимницу уколико се купују у вредности већој од 3.000 и 5.000 динара.
Једино што је понуда слабија,јер су многа већ истакла на сајтовима да су све количине већ распродали.
Килограм карфиола за туршију кошта 200 и 250 динара, шаргарепа у паковању од 5 килограма се продаје за 300 динара, а килограм паприка је 180 динара и 130 динара. Купус је 80 динара, али га има и за 90 и стотину динара.
За љуту салату паприке „сомборке”су 250 динара а фефероне 250 и 300 динара. Килограм паприке шиље за ајвар и печење кошта 140 и 180 динара, а без бирања 120 динара. Килограма белог лука има и за 400 и за 600 динара. Килограм парадајза је 200 динара а зелени се продаје за 140 динара, док је плави патлиџан 100 динара у паковању од пет килограма.
У зимницу се ставља и сирће, чији је литар 90 динара, али се може купити и у већим паковањима од три литре за 220 и 270 динара, и за 360 и 450 динара пет литара. Килограм соли је 80 динара.
На ове цене требало би додати и струју, труд и време домаћице која зимницу припрема. Али то се не рачуна, већ се у зимским данима ужива у укусима домаће салате из шпајза .
З. Делић
Фото: С. Шушњевић