Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ Пазите шта купујете ОВАКО СПАКОВАНО ПОВРЋЕ 2 ПУТА ОПЕРИТЕ Ове намирнице могу да садрже СМРТОНОСНУ ЕШЕРИХИЈУ

11.11.2024. 11:15 11:31
Пише:
zeleniš
Фото: Pixabay

Зелено поврће, опрано и спаковано у врећице, може бити међу кулинарским кривцима који би могли бити легло бактерија, кажу стручњаци.

Барбара Ковалчик, управница Института за безбедност хране и прехрамбену безбедност Универзитета Џорџ Вашингтон, рекла је за НБЦ Њуз да треба избегавати производе за које се тврди да су претходно опрани - попут зелене салате, поврћа или чак резаног воћа.

Мрежаста кора диње може заробити бактерије, додао је Дерин Детвилер, професор регулаторне политике хране с Унивезитета Нортистерн. 

Он је објаснио да се храна, што се више прерађује од фарме до вашег стола, налази у већем ризику да се у њу унесу бактерије, од којих се онда можете разболети.

- Што више манипулишете, постоји више места где ствари могу да пођу по злу - рекла је Ковалчик.

spanać
Фото: Pixabay

Иначе, бактерија ешерихија коли (E. coli) може бити присутна на различитим врстама поврћа, посебно онима које се често једу сирове. Најчешће су загађени следећи типови поврћа:
1.    Лиснато поврће: зелена салата, спанаћ, рукола, блитва.
2.    Поврће које расте близу тла: краставци, парадајз, паприке, тиквице.
3.    Поврће из породице купусњача: купус, броколи, карфиол.
4.    Клице: клице луцерке, грашка, пшенице и других биљака, јер лако апсорбују бактерије током раста у топлим и влажним условима.

Последња епидемија у Србији 2011. године

Последња забележена епидемија инфекције бактеријом Escherichia coli (E. coli) на нашим просторима догодила се 2011. године. Тада је дошло до избијања епидемије у Немачкој, која се проширила на неколико европских земаља, укључујући и Србију. Ова епидемија била је повезана са конзумацијом контаминираних клица поврћа, што је довело до значајног броја оболелих.

Од тада, на територији Србије нису забележене веће епидемије повезане са E. coli. Међутим, спорадични случајеви инфекција и даље се јављају, углавном услед конзумације недовољно термички обрађене хране или контаминиране воде.

Како спречити да ешерихија доспе у организам?

Пре конзумације темељно оперите поврће под текућом водом, чак и ако планирате да га огулите. Посебно пажљиво оперите листове лиснатог поврћа.

Употреба антисептичких раствора за поврће: Постоје посебни раствори за дезинфекцију поврћа који могу помоћи у уклањању бактерија. Можете и сами направити раствор користећи сирће или со – потопите поврће у раствор на неколико минута, а затим га добро исперите.

Складиштење на одговарајућој температури: Чување поврћа у фрижидеру може успорити раст бактерија. Препоручује се да га чувате одвојено од сировог меса.

Термичка обрада: Кување или бланширање поврћа на високој температури ефикасно уништава бактерије. Ако сумњате у свежину поврћа, препоручљиво је да га обрадите термички.

Хигијена приликом припреме хране: Увек перите руке пре руковања храном, користите чисте даске за сечење и држите поврће даље од меса које може пренети бактерије.

Покушајте да купујете поврће из проверених извора и пратите обавештења о повлачењу производа због евентуалног загађења.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар