ИСТРАЖИВАЊЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНИМ ВИНИМА Нивои киселине ТФА која може бити ризична по плодност порасли алармантно у европским винима последњих деценија
ЛОНДОН Вина произведена након 2010. године показују нагли пораст контаминације, док она прављена раније нису показивала трагове ове хемикалије
Нивои мало познате хемикалије трифлуорсирћетне киселине познате као ТФА у европским винима су алармантно порасли последњих деценија
Појавио се страх да ће контаминација пробити планетарну границу, показало је истраживање научника из Европске мреже за деловање против пестицида.
Истраживачи су тестирали 49 боца комерцијалног вина да би утврдили колико је напредовала контаминација ТФА хране и пића, пренео је Гардијан.
Они су открили да су нивои трифлуорсирћетне киселине, разградљивог производа постојаних ПФАС хемикалија које могу да представљају ризик по плодност, знатно виши од претходно измерених у води.
Вина произведена пре 1988. нису показивала трагове ТФА, утврдили су истраживачи, док вина произведена након 2010. показују нагли пораст контаминације.
И органска и конвенционална вина показују пораст контаминације ТФА, али су нивои у органским варијантама углавном били нижи.
Анализа вина из десет европских земаља показала је одсуство детектабилних количина ТФА у старим винима, умерен пораст концентрација са 13 на 21 микрограм по литру у периоду од 1988. до 2010. године и нагло повећање након тог периода, са просечном концентрацијом од 121 микрограм по литру у најновијим узорцима.
ПФАС представљају групу хемикалија које се широко примењују у различитим производима, при чему је за неке потврђено да могу имати штетне последице по људско здравље
Власти се нису превише бринуле због могућих здравствених ефеката контаминације ТФА-ом, али недавне студије на сисарима указују да ова супстанца може представљати ризик по репродуктивно здравље.
Прошле године, немачки регулатор за хемикалије предложио је да се ТФА на европском нивоу класификује као супстанца токсична за репродукцију.
Гардијан/ Танјуг