ИСТОРИЈСКИ ПОДВИГ ШАХИСТЕ ИЗ ИНДИЈЕ: Гукеш најмлађи изазивач

Историја шаха је исписана у Торонту (Канада), где је одигран Турнир кандидата у отвореној и женској конкуренцији.
с
Фото: ФИДЕ

Осам шахиста и шахисткиња се борило за могућност да изазову актуелне светске прваке, велемајсторе из Кине Динга Лирена и Ју Венђун.

Након три недеље жестоке борбе и 14 одиграних кола по двокружном Бергеровом систему паровања до шансе да се боре за титулу првака света добили су велемајстор из Индије Домараџу Гукеш и велемајстор из Кине Тан Зонђи.

Гукеш је тако постао најмлађи изазивач у историји. Седамнаестогодишњи Индијац је више од четири године млађи од претходног најмлађег изазивача.

Турнир је завршио са сјајним учинком од девет поена из 14 партија, и уз само један пораз. Пола бода мање су имале његове далеко искусније колеге велемајстори Хикару Накамура, Фабијано Каруана и Јан Непомњашчи. Последња двојица су и сами били изазивачи, али у мечевима нису успели да савладају Магнуса Карлсена, односно Динга Лирена.

У конкуренцији дама је јасно да ће светска титула остати у Кини, јер је бивша првакиња из 2017. године велемајстор Тан Зонђи изборила право да изазове сународницу и заказала реванш меч, јер је управо титулу изгубила од Венђун, 2018.

Тако се наставља доминација Кинескиња женским шахом, јер су све планетарне првакиње од 2015. до данас управо из ове земље. Зонђи је, као и Гукеш, само једанпут поражена и такође је освојила девет поена. Оно што је занимљиво је да су њих двоје рођени истог дана, иако је Кинескиња 15 година старија. Друго место су, са 7,5 поена, поделиле шахисткиње из Индије Конеру Хампи и Ваишали Рамешбабу, те Кинескиња Леи Тинђи (прошлогодишња изазивачица).

С. Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести