ЕКИПНИ ШАХОВСКИ КУП ВОЈВОДИНЕ: Пехар отишао у Јазак

Протеклог викенда су очи шаховске Војводине биле упрте у Вршац, град познат по традицији у древној игри, где је одржан екипни Куп Војводине.
с
Фото: Шаховски савез Војводине

У хотелу „Ветрењача“ играло је 26 екипа, са више од 150 такмичара. У три дана одиграно је пет кола у стандардном шаху, по Швајцарском систему паровања.

Иако је атмосфера била такмичарски напета, преовладавало је фер, спортско и пријатељско понашање, па главни судија међународни арбитар Зоран Станимировић, који је предводио судијски тим, није имао тежак задатак да се побрине да тако и остане.

О доброј атмосфери сведоче и речи председника Прогресула из Влајковца Радета Ђукића, клуба који је послао на такмичење чак четири екипе!

– С обзиром на то да је Влајковац веома близу Вршца желели смо да свим нашим члановима, који су хтели омогућимо да учествују на турниру. Због тога смо пријавили четири екипе, које су углавном сачињене од деце, што је и поента нашег клуба - да деца играју што више. Веома смо задовољни организацијом и квалитетом такмичења, као и резултатом наше прве екипе – рекао је Ђукић.

Екипе су биле састављене од четири стандардна играча, уз могућност пријаве исто толико и резервних шахиста. Након неизвесних борби, Куп је припао непораженој екипи – Цар Урош из Јаска. Они су остварили четири победе и одиграли један меч нерешено, што им је било довољно да заслужено дођу до трофеја намењеног победнику Купа.

Клубу из Јаска су трофеј донели млади талентовани шахисти, са просеком година екипе 15,5: ФИДЕ мајстор Андреј Љепић, Михаил Гусев, Лазар Гиргис и Давид Скопљак. Сребрна медаља је отишла у Бачку Паланку. Шахисти Гимназијалца су остварили највећи успех у деветогодишњој историји клуба и били су најпријатније изненађење турнира.

До овог успеха су Гимназијалац водили Стефан Ристић, Александар Костић, Стефан Костић, Александар Тадић, Зоран Милановић и Иван Тот. До одличног трећег места и бронзане медаље су дошли чланови Шах клуба 64 из Новог Сада. Одличје су у Српску Атину однели Слободан Писталовић, Огњен Ћузовић, Никола Лесковац, Александар Лесковац и Драгољуб Војводић.

С. Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести