СВЕТСКИ ШАМПИОН ДАНСКА САВЛАДАЛА ЕВРОПСКОГ ПРВАКА ШВЕДСКУ НА РУКОМЕТНОМ ЕП У НЕМАЧКОЈ: Спорне судијске одлуке

(Од нашег специјалног извештача)
1
Фото: Дуел Данаца и Швеђана изазвао је доста полемике, фото: EHF/ Kolektiff

КЕЛН: Треће коло главне рунде Групе 2 у Келну, донело је врло узбудљив, неизвестан и, на крају, по судијским одлукама спорни сусрет између светских првака Данаца и европских шампиона Швеђана. Славили су Данци (28:27), али је остало нејасно да ли су Швеђани оштећени у финишу судијским одлукама.

Голмани Ландин и Паличка нису имали много одбрана у првом делу, па су селектори Јакобсен и Солберг послали на терен Нилсена и Тулина. Швеђани нису имали добру реализацију, те су Данци, предвођени Гиселом, дошли на четири гола предности, а на одмор отишли с два гола вишка (17:15).

У наставку предност Данаца кретала се од једног до три гола, до 55. минута. Тада је Данска вратила максималну предност (28:24), али се Шведска није предавала, па је успела да одбрани четири напада заредом. Паличка је био солидан на голу, Ване је кажњавао промашаје ривала у нападу и Шведска је у последња два минута смањила на 28;27. Лагергрен је имао прилику да изједначи, али је Нилсен одбранио. Данска је кренула у последњи напад, изнудила искључење Дарја, а Ландин је стигао до позиције за шут, који је погодио за 29:27. Овај гол је унео забуну међу судијама, на обе клупе, па је ВАР прегледан због фаула. Време је враћено, гол је поништен, а Шведска је имала 17 секунди за евентуално изједначења. Бергендал је шутирао, погодио, али је и тај гол поништен због фаула, па је данско весеље могло да почне.

Португал је победио Словенију с 33:30, чиме су Португалци, који играју импресивно на овом шампионату, након Норвежана, потпуно заслужено срушили и Словенце, па су остали једини конкурент Данској и Шведској у борби за прва два места у овој групи, која воде у полуфинале.

Рукометаши Норвешке победили су Холандију 35:32. Био је то дуел између две селекције које у прва два кола нису уписале ни један бод, а Норвешка је највероватније касно "упалила моторе" и заиста је тешко очекивати да у преостала два кола може да се, преко Данске и Шведске, уз поклапање осталих резултата, провуче у полуфинале.

Јово Галић

Сутра

Група 1

Словенија - Холандија (15.30)

Шведска - Португал (18)

Норвешка - Данска (20.30)

Понедељак

Група 2

Хрватска – Исланд (15.30)

Француска – Аустрија (18)

Немачка – Мађарска (20.30)

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.1305
Најновије вести