(ФОТО) ЕКСПОЗЕ ВУЧЕВИЋА трајао дуже од 3 сата; Стабилна влада и политика мира; ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЕУ СТРАТЕШКИ ПРИОРИТЕТ

У Скупштини Србије  одржана је посебна седница на којој се разматрао избор нове Владе Србије. Мандатар за састав владе Милош Вучевић изнео је програм и предложио састав владе.
1
Фото: Printscreen /RTS 1

Мандатар Вучевић је излагање експозеа завршио речима да је Србија наш сан и вера, једина отаџбина.

Вучевић је изјавио да ће влада коју ће предводити бити у највећој мери влада континуитета. Он је истакао да је наша држава након фискалне консолидације 2014. ушла у фазу развоја без премца у својој новијој историји.

Договор са опозицијом могућ, одлуке ће се доносити у институцијама

Вучевић је данас, у парламенту, изразио спремност за разговор и договор са представницима опозиције, нагласивши истовремено да ће се одлуке доносити у институцијама а "не на улици".

Он је, у експозеу о раду свог кабинета обећао и да ће, као премијер, долазити у Скупштину Србије и одговарати на питања опозиције. Како је навео, биће ту (у парламенту) за "партнерске односе" али не због "калкулантских политичких разлога". Сматра и да је власти потребна опозиција, али "не она која ради против интереса државе".

Изградња инфраструктуре, брзе пруге и путеви, аеродром

Мандатар нове Владе Милош Вучевић рекао је данас да је изградња инфраструктуре кичма развоја сваке земље и да је Србија много напредовала у тој области, као и да ће нова влада наставити да улаже у развој друмске, водне, железничке и водне инфраструктуре.

"Србија ће у наредним четири године бити велико градилиште. Експанзија грађевинске индустрије је у протеклој деценији нешто на шта треба посебно да будемо поносни. Док већина земаља које су чланице ЕУ бележи пад у сектору грађевинарства, у Србији овај сектор бележи раст. Прошле године у Србији је вредност грађевинских радова била већа за 11,2 одсто у односу на годину раније. У четвртом кварталу прошле године издато је 15,6 одсто више грађевинских дозвола, него у истом кварталу 2022. године. Учешће грађевинарства у БДП земље 2012. године износило је три одсто, а 2022. године ово учешће износи 5,5 одсто. Вредност свих грађевинских радова на територији Србије износила је 1,6 милијарди евра, док је прошле године вредност свих грађевинских радова у нашој земљи износила чак 5,6 милијарди евра", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је од 2012. године изграђено је више од 450 километара аутопутева и брзих саобраћајница, а тренутно у фази изградње нових 650 километара, док је у наредном периоду планирано закључивање уговора о изградњи додатних 880 километара.

"Само у 2023. године пуштено је у саобраћај скоро 90 километара аутопутева и брзих саобраћаница, док је за 2024. годину планирано да се изграде још близу 166 километара аутопутева и брзих саобраћаница", рекао је Вучевић. Он је додао да се води рачуна о равномерном развоју Србије и да ће се о томе бринути и у будућности.

"Када је у питању путна инфраструктура саме локације на којима се реализују ови радови су од Крушевца, Прељине, Пожеге, Шапца, Лознице, Новог Сада, Београда, до Бачког Брега, Српске Црње, Зрењанина, Кикинде. Током мандата владе почећемо да градимо аутопутеве од Пожеге до Бољара, прву фазу брзе саобраћанице 'Карађорђе', од Малог Пожаревца преко Младеновца и Аранђеловца, затим деоницу пута Пожега-Мачкат. Надам се да ћемо имати новца да почнемо изградњу брзе саобраћанице Краљево- Нови Пазар. Током мандата владе коју ћу уводити, биће ће завршен Фрушкогорски, Моравски и Дунавски коридор, као и сектор обилазнице око Београда, од Бубањ Потока до Панчева", нагласио је Вучевић.

Истакао је да се граде и мостови и да је тренутно у реализацији изградња пет мостова. Ер Србија ће до краја мандата ове владе имати до седам милиона путника, а аеродром Никола Тесла више од 10 милиона путника рекао је Вучевић.

Бројне мере у области пољопривреде

Вучевић је најавио да ће нова влада спровести бројне мере у области пољопивреде и да ће завршити дигитализацију пољопривредних система."То је једна од грана привреде која остварује суфицит у спољнотрговинској размени, нова влада ће значајан фокус својих активности усмерити управо у правцу јачања овог сектора", рекао је Вучевић.

Оценио је да је неопходно повећање конкурентности пољопривреде како би могли да се такмичимо на захтевним спољним тржиштима. "Ревитализација и раст сточарства је један од приоритета и спроводиће се кроз мере и активности усмерене на очување сточног фонда... Унапредићемо досадашњи систем подстицаја у сектору млекарства, а он ће бити реализован кроз плаћање премије за млеко према квалитету испорученог млека", рекао је Вучевић. Поручио је да ће влада наставити мере кредитне подршке и пројектног финансирања, како би се кредитна средства учинила доступним пољопривредницима под условима повољнијим од комерцијалних.

Вучевић је подсетио и да је потписан Споразум о слободној трговини са Кином који ће ступити на снагу ове године и то је, како је рекао, највећа и најважнија ствар којом су отворена врата 'непрегледном тржишта'. Истакао је и да ће нова влада кроз партнерски однос, реална решења и економски засновану подршку, учинити максималан напор да пољопривредно-прехрамбени сектор постави на високо место у српској економији.

Фото: Printscreen /RTS 1

Приоритет владе очување животног стандарда грађана

Вучевић је казао да ће приоритет нове владе бити подизање и очување животног стандарда грађана, економским јачањем земље и напредовањем. Вучевић је у експозеу навео да је после фискалне консолидације Србија ушла у фазу развоја без премца у својој новијој историји.

Истакао је да је кумулативни раст бруто домаћег производа (БДП) од 2018. до 2023. године био 22,4 одсто, и да је његова вредност увећана са око 33 милијарде евра на 69,5 милијарди у 2023, а да би 2027. требало да буде 94,2 милијарде, а можда и 100 милијарди евра.

"Даљи раст БДП-а обезбедиће да просечне плате 2027. години буду 1.400 евра, а просечне пензије 650 евра, колико и минимална зарада", рекао је он. Стопа незапослености, по његовим речима 2027. износиће осам одсто, а стопа сиромаштва 16 одсто.

Вучевић је обећао пензионерима да ће раст пензија пратити раст плата и да ће им бити омогућене разне погодности. "Србија ће у наредне четири године бити велико градилиште", рекао је Вучевић.

Програм "Скок у будућност", како је додао, даће замах развоју инфраструктуре, изградњом брзих пруга и саобраћајница.

"Изградићемо 487 километара аутопутева и брзих саобраћајница, за четири године биће потпуно рехабилитована наша путна мрежа, а планирана је изградња и реконструкција преко 2.000 километара железничких пруга", рекао је Вучевић.

Оценио је да ће организовање међународне специјализоване изложбе EXPO у Београду 2027. године бити велика шанса за даљи убрани напредак и промоцију Србије. "Радови на изградњи београдског метроа теку по плану", казао је он и најавио да ће следеће године почети изградња станица за метро. Програм интегралног развоја Србије, како је рекао Вучевић, нуди нове могућности за инвестиције у туристичком сектору. "Србија је по стопи раста прихода од страних туриста у прошлој години била прва земља у свету", рекао је Вучевић и најавио изградњу нових пристаништа и марина.

По његовим речима, Србија ће бити лидер у примјени вештачке интелигенције у јавном сектору. "Наставићемо и са подршком развоју аутономних возила Србије, јер смо једна од првих земаља у Европи која је доделила лиценце за тестирање ових возила. Нова влада ће наставити путем који ће омогућити будемо межу лидерима у развоју и примени модерних технологија", рекао је Вучевић.

Додао је да се очекује и "квантни скок" у улагањима у култури, пре свега у изградњу инфраструктурних објеката, позоришта, музеја, биоскопа, културних центара. "Унапређење пољопривредне и прехрамбене производње биће у фокусу нове владе", рекао је Вучевић и најавио мере које ће допринети повећању сточног фонда и конкурентности домаће производње, као што су веће премије за млеко и исплате за технолошка унапређења газдинстава.

Повољнији кредити, како је додао, требало би да помогну да пољопривредници више извозе прерађене производе, а мање сировине. "Наш циљ је и унапређење ловства и риболовства, као и већа улагања у винарство, то су сектори са великим потенцијалима, пре свега за извоз", рекао је Вучевић. Указао је на значај планиране изградње система за наводњавање, али и нових система снабдевања водом за пиће.

Фото: Printscreen /RTS 1

Србија прва у привлачењу директних страних инвестиција

- Данас имамо 450.000 више формално запослених, а према најновијим подацима укупно је формално запослено 2,3 милиона грађана. Оценио је да је много учињено на запошљавању младих али да треба више, те да је Србија прва у привлачењу директних страних инвестиција. Мандатар је подсетио на огромне девизне резерве у злату, те чињеницу да се курс динар-евро није мењао. Поменуо је високе оцене кредитног рејтинга Србије у страним институцијама, ИТ индустрију, сарадњу са швајцарским ЦЕРН-ом, вештачку интелигенцију као и огромне уштеде у струји, води, папиру и чувању стабала кад је реч о дигитализацији и бројним сервисима у оквиру Е-управе, плус огромна уштеда времена грађанима који више не морају да чекају на шалтерима.

Ниједна земља у Европи не гради толико километара брзих пруга као Србија сада.

- Процес приступања ЕУ и даље је наш приоритет а пуноправно чланство наш стратешки приоритет јер је то у интересу наших грађана - казао је он.

- За нас Кина представља великог пријатеља а принцип једне Кине за нас остаје непромењив, Србија се неће одрећи пријатељства са Русијом, а ако не можемо да им помогнемо сигурно им ничим нећемо одмоћи - додао је Вучевић који је говорио и о односима са САД у смислу да ћемо у темама у којима се слажемо наставити заједнички предани рад, а у оним где се мишљења разликују трудићемо се да амерички партнери чују наше аргументе.

Војска Србије

- Будућа влада наставиће улагања у Војску Србије и наменску индустрију а развиће и нове стратегије. Посебна пажња биће пружена концепту тоталне одбране у шта спада и служење војске под оружјем, уведено је и 57 нових типова наоружања.

- Највећи изазов у наредном периоду биће одбрана нашег суверенитета и територијалног интегритета, односно Косова - рекао је Вучевић стављајући акценат на гласање о пријему тзв. Косова, лажне државе, у чланство Савета Европе и поред чињенице да 12 чланица не признаје једнострано проглашење независности. Кад је реч о санкцијама Приштини, он је казао да је реч о козметичким укорима те је тако кажњена отварањем врата у СЕ и визном либерализацијом.

Фото: Printscreen/RTS 1

Односи са суседима

Вучевић је нагласио да ће Србију од изазова чувати и даље уз сарадњу с председником, те додао да је реч о влади контиуитета. Осврнуо се и на односе Србије и Мађарске који нису никад били бољи јер се сада називамо браћом. Подсетио је и на односе са Румунијом, једином земљом с којом се граничимо а никад с њом нисмо били у било каквом рату или сукобу. Подсетио је и на две румунске пословице - Румунија никад није ратовала једино са Србијом и Црним морем, те другу да Румун има три пријатлеља Дунав, шуму и Србина.

С Македонцима немамо ниједно нерешено питање, а са Албанијом смо их унапредили кроз Отворени Балкан. Што се тиче БиХ каже да се Дејтон и територијални интегритет не доводе у питање, а да нико не може да нам забрани да волимо Српску. Што се тиче Хрватске, ако друга страна то жели увек можемо да разговарамо.

Чланство у ЕУ је циљ Србије, али нећемо признати Косово, нити уводити санкције Русији

Вучевић је казао да су за Србију два угаона камена у спољној политици - политичка независност и војна неутралност, као и да та влада неће одустати од поштовања принципа Уједињених нација.

"Наш страшки циљ је пуноправно чланство у Европској унији (ЕУ). Годинама нас опретрећују новим критеријумима", рекао је Вучевић, позивајући ЕУ да "отвори своја врата".

Како је рекао, "неки желе да Србију понизе тако што би признала независност такозваног Косова и увела санкције Русији", али је такве захтеве одмах и одбацио: "Нећемо себе понизити".

Он је истакао да мир за Србију нема цену као и да без тога не би био могућ ни њен достигнути економски напредак, као и да се све чини да се мир сачува. "Али постој црвена линија - не можемо жртвовати животе наших људи", нагласио је Вучевић.

Он је сумирао да ће се спољна политика темељити на очувању националних интереса, односно територијалног интегритета и развојних потенцијала.

Мир нема цену

- Мир за нас нема цену - нагласио је он и додао да смо зарад тог циља спремни да нешто и жртвујемо али не по цену живота наших људи - то је за нас црвена линија.

- Процес приступања ЕУ и даље је наш приоритет а пуноправно чланство наш стратешки приоритет јер је то у интересу наших грађана - казао је он.

- За нас Кина представља великог пријатеља а принцип једне Кине за нас остаје, Србија се неће одрећи пријатељства са Русијом, а ако не можемо да им помогнемо сигурно им ничим нећемо одмоћи - додао је Вучевић.

Фото: Printscreen/RTS 1

Он је ставио нагласак на стабилну и функционалну владу која ће предвиђати опасности, те додао да није лако да због бура и олуја, спојна политика наше земље мора почивати на два угаона камена - политичка независност и војна неутралност. Додао је да влада коју ће водити неће одступати од ова два принципа.

Ана Брнабић отворила је седницу

Председница Скупштине Ана Брнабић отворила је седницу и констатовала да је у сали присутно 195 посланика. Данашњој седници присуствују и високе званице попут гувернерке НБС, председника највших судских инстанци у Србији, дипломатског кора... Будући министри поднели су оставке на посланичку функцију.

Брнабић је рекла да ће се данас радити и после 18 часова по јединој тачки дневног реда - избор нове владе, полагање заклетве премијера и министара.

Вучевић је јуче саопштио имена 31 члана свог кабинета које ће предложити парламенту, а међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у влади. Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља. Нестраначких личности је четири, а жена има 10, рекао је Вучевић и додао да је учешће СНС још веће, и да је највише нових министара предложила СНС, као и највећи број жена.

"Водили смо рачуна колико је нових и старих, питање је било ко може да одговори на изазове и задатке, ко може да буде део јединственог тима, јер не сме да буде конфедерација министара", казао је Вучевић.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Заједничка порука је, како је истакао, да буду јединствени у очувању државних и националних интереса. Како је предвиђено Уставом Србије, Народна скупштина гласа у целини о програму Владе и избору председника и чланова Владе. Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика. Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри, а може имати и министре без портфеља. Број потпредседника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на предлог кандидата за председника Владе.

Фото: Screenshot TV Pink

Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала. Заклетва гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Досадашња влада, коју је предводила Ана Брнабић, чинило је 25 ресорних министара и три без портфеља. Брнабић се на функцији премијерке налазила у три мандата од 29. јуна 2017. године.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести