ПЕТ НАПИТАКА којима ћете ПОБЕДИТИ ЖЕЉУ ЗА СЛАТКИМ

Шећер не уносимо у своје тело само исхраном, већ често и слатким, веома слатким пићима. Она ипак нису најздравија за наше тело ако претерујемо с њима.
б
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Конзумирање превише слатких посластица може задовољити наша чула, али, с друге стране, то може допринети бројним здравственим проблемима, укључујући повећан ризик од проблема са зубима, повећање телесне масе и бригу о здрављу срца.

На жељу за слатким може утицати много различитих фактора, укључујући психолошке окидаче, хормонска колебања и прехрамбене навике.

Иако је мало вероватно да ће ваш избор пића повећати или смањити вашу жељу за нечим слатким, избор одређених пића уместо других могао би вам помоћи у одређеним ситуацијама да природно превазиђете жељу за шећером.

Ако имате жељу за слаткишима, ево пет пића о којима бисте могли размислити.

Сок од лубенице

Ако жудите за воћним соком, посезање за соком лубенице може утажити вашу жеђ, док вам помаже у контроли жеље за шећером.

Једна чаша сока од лубенице садржи око 70 калорија и ниједан грам додатог шећера.

Наравно, ако га сами припремите.

Ово пиће је такође природни извор магнезијума.

Вода

Да, чак и обична вода може вам помоћи да укротите жељу за шећером на природан и практичан начин. Зашто?

Неки људи мисле да су гладни, иако су заправо жедни.

Дакле, ако посегнете за водом кад осетите жељу за слатким, можда ћете моћи да укротите своју жеђ и тиме контролишете своју жељу за шећером.

Јер можда вам слаткиши заправо нису били потребни, већ је ваше тело само тражило гутљај воде!

Маћа

Маћа, фино млевени прах направљен од посебно гајених и прерађених листова зеленог чаја, стекао је велику популарност због свог јединственог укуса, здравствених користи и културног значаја у чајним церемонијама.

Његова способност да помаже у контроли жеље за шећером долази из високог садржаја Л-теанина, аминокиселине која подстиче опуштање и добро осећање, док истовремено смањује стрес и анксиозност, који су чести окидачи за жељу за шећером.

Комбуха

Комбуха је ферментисани чај познат по свом киселкастом укусу и бројним здравственим користима, посебно по потенцијалу да помогне у регулисању нивоа шећера у крви.

Овај благотворни ефекат може се приписати присуству сирћетне киселине, која настаје током ферментације.

Верује се да сирћетна киселина побољшава осетљивост на инсулин, што телу омогућава ефикаснију употребу глукозе и потенцијално снижава ниво шећера у крви.

Газирана пића са ниским садржајем шећера

Газирана пића са нижим садржајем шећера могу бити тактички избор за оне који желе да контролишу или смање своју жељу за шећером.

Ова пића обично садрже мање шећера него веома слатка пића, што може довести до мањег укупног уноса шећера.

Ако их конзумирамо у умереним количинама, могу задовољити жељу за слатким укусом, а да не пружимо целокупну количину шећера коју налазимо у обичајним газираним пићима.

То може помоћи у поступном смањењу телесне жеље за слатким и деловати као одскочна даска ка усвајању здравије исхране са нижим садржајем шећера у целини.

Ало.рс/ Дневник

 

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести