КОЛИКО СЕ ПЛАШИТЕ СМРТИ? Изложба „Тимор мортис: Страх од смрти“ отворена у Етнографском музеју у Београду

Изложба "Тимор Мортис: Страх од смрти” аутора Саше Срећковића отворена је вечерас пред бројним званицама у Етнографском музеју.
r
Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Говорећи на отварању, помоћник министра културе Станко Благојевић је приметио да се Срећковић изложбом "дохватио непрегледне теме, чак и теоријски", и да је "тема смрти толико универзална и толико лична".

"Ако је смрт први антрополошки однос, место на коме је човек настао као људско биће, онда вероватно може да опстане као човек само ако пронађе нешто што је за њега горе од смрти, и да на том оријентиру хуманости одржава живот", рекао је Благојевић.

Заменица шефа мисије амбасаде Мексика Флор де Лиз Васкез Муњоз је поручила да изложба представља допринос представљању мексичке културе у Србији.

Подсетивши да традиција прославе Дана мртвих има огромну вредност за Мексиканце, Муњоз је рекла да је то симбол, идентитет и препознатљивости мексичке културе.

Изложба се састоји, између осталог, од српских надгробних споменика, крстова и амајлија, влашког дела са традиционалним приношењем хране покојницима, као и мексичког олтара који се украшава за њихов Дан мртвих са препознатљивим осликаним лобањама.

Како је наведено из Етнографског музеја, уз предмете из српске, мексичке и влашке традиције, који су део етнографске збирке "Веровања и обичаји", предочени су разноврсни културолошки и мултидисциплинарни увиди у страх од смрти и у развој поимања смрти, од ранијих периода цивилизације до данас.

Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Музејски саветник Срећковић је рекао да је изабрао тему и феномен који надилази појединачне струке и институције, пошто "вероватно нема човека кога у мањој или већој мери не походи (страх од смрти) и не изазива му туробне мисли".

"Страх од смрти је најчешће неизречен у људским односима, али има креативни потенцијал. Принц Сидарта се не би замонашио и постао Буда да нема страха од смрти. Он буди једнаку зебњу код царева и моћника, као и код сиромашних", навео је Срећковић.

На отварању је говорила и етнолог Весна Марјановић, а наступили су хор Колегијум музикум из Београда и Алексеј Микитењко који је на бајану, односно хармоници, извео "Данс макабр" Камија Сен-Санса.

Изложба траје до марта, а подржали су је Министарство културе Србије и Амбасада Мексика.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести