СТО ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИРЕ ТРАИЛОВИЋ Отворена изложба и инсталација у Београду

 Мултимедијална изложба и инсталација "Позориште – Лепота стварања новог: Мира, првих 100 година" отворена је данас у простору клуба Битеф театра у Београду, поводом важног јубилеја - 100 година од рођења Мире Траиловић (1924-1989).
w
Фото: Youtube Printscreen/ RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Ауторке пројекта -  Јелена Стојановић, Весна Богуновић, Јелена Богавац на тај начин су одали омаж чувеној позоришној редитељки, управници Атељеа 212, оснивачици Битеф театра и Београдског интернационалног театарског фестивала – БИТЕФ.

Пројекат је замишљен као приказ фотографија на паноима и путем слајд шоу емитовања на великом платну уз аудио записе савременика, пријатеља и блиских сарадника Траиловић.

На тај начин се јавност присетила људи и догађаја којима су обележени и укрштени њихови животи са Миром Траиловић.

Једна од ауторски пројекта Јелена Стојановић на отварању изложбе је објаснила да су њих три заједно направиле мали пресек о Траиловић, јер већина присутних данас није имала прилике да упозна велику редитељку и управницу.

"Увек је свој живот поистоветила са позориштем, тако да смо се водили томе у креирању изложбе, да се види колико је била посвећена театру, те да о њој најбоље говоре управо фотографије и њени саговорници у аудио записима", нагласила је Јелена Стојановић.

Повод за поставку мултимедијалне инсталације је јубиларних 100 година од рођења Мире Траиловић, оснивачице Битеф театра, строге и захтевне уметнице, која је доносила у каријери само врхунске резултате са невероватном неумољивом енергијом, и то је очекивала увек од свих других око себе.

У специфичним околностима 60-их година, периоду хладног рата, у времену политичког и културно-уметничког отварања Југославије, храбро и визионарски она је градила породицу Атеље 212, БИТЕФ, довела је Театар нација у Београд, основала Битефово позориште, односно Битеф театар у Београду 1989. године.

На њена достигнућа, ауторке пројекта желеле су да подсете публику кроз цитате и фотографије, сведочанства њених савременика, пријатеља, сарадника, великих светских уметника.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести