ЈАНА МАРИЧИЋ, РЕДИТЕЉКА Говорити о сексу слободно, али стручно

Нова представа Позоришта младих “Секс за почетнике”, настала по истоименој књизи Јасминке Петровић, у режији Јане Маричић, која ће имати премијеру 27. априла, намењена је тинејџерима, и чини се да је преко потребна овом узрасту, јер се о овој теми њима мало говори, а очигледно је да се то мора.
а
Фото: Instagram Jana Maričić

Зато што упознавањем са сексом на овај начин, могу стећи бар неку слику о томе, што им може помоћи да отклоне извесне дилеме, и избегну одређене проблеме и ситуације, које би им могле закомпликовати живот. Како прићи тинејџерима, о чему притом треба водити рачуна, на шта им и на који начин указивати о овој теми, која врата отварати, о томе за наш лист говори редитељка ове представе Јана Маричић.

 Какав је ваш утисак о томе како наши тинејџери доживљавају секс? Какво знање и какву представу имају о томе?

- Имам утисак да у све конзервативнијем друштву тинејџери имају све мање прилика да од одраслих, стручних, пажљивих и искусних људи сазнају важне информације о сексу. Углавном су препуштени сами себи, вршњачком окружењу и нефилтрираним садржајима са интернета. Без обзира на то што је у њиховом узрасту вршњачко окружење најважније, потребно је да се о сексу говори слободно, али и стручно, како би се они на најздравији могући начин увели у тај део одрастања. Ретроградност превладавајуће идеологије још увек одлаже увођење сексуалног васпитања у школе, јер се тешко прихватају већ одавно стечена права и слободе. О том аспекту наша деца већ много знају и са лакоћом све прихватају, али, парадоксално, остају ускраћени за основне информације које се тичу биолошких, физиолошких, емоционалних компоненти, као и безбедности…

Једва чекамо да видимо колико наше читање резонира са тинејџерима, који су нам све време били на памети

 Може ли представа у неком смислу да утиче на промену њихових ставова о томе?

- Управо са том идејом и радимо ову представу. Веома смо свесни специфичности теме и зато смо изузетно озбиљно приступили свакој реченици која се изговори на сцени, као и сваком поступку. Једва чекамо да видимо колико наше читање резонира са тинејџерима, који су нам све време били на памети. Намера целе наше екипе је да слободно, топло и подржавајуће утешимо и охрабримо све тинејџере који су збуњени пред рађањем сопствене сексуалности, ма каква она била.

 Колико сама књига нуди начина да се та тематика сценски обради?

- Књига је написана пре више од 20 година. За то време се свет у великој мери променио када су ове теме у питању. У том смислу, морали смо одређене ствари да прилагодимо новим генерацијама, али најважније од свега је да су дух и лакоћа с којима Јасминка Петровић пише за децу, у потпуности сачувани. Заправо су неизбежни – такав је Јасминкин таленат.

 Хумор, и смех су, чини се, неизбежни када било које генерације говоре о сексу, те је вероватно већи проблем био како их у представи свести на одређену меру?

- Хумор је један од најкориснијих механизама одбране које је човек развио. Без њега нема здравог односа према свету уопште. Ми смо свакако у представи потенцирали хумор као антипод стиду, али наша представа није само забавна. Постоје аспекти сексуалности са којима нема шале, а постоје и они који се тичу љубави, емоција, уживања, а њих не смемо и не желимо да исмевамо.

 Реакција публике на ову тему свакако неће изостати, а какву би требало да изазове сама представа?

- Ми бисмо желели да наша представа подстакне слободнију заинтересованост за секс код тинејџера, као и да њихове родитеље и наставнике охрабри за отворенију комуникацију. Што више деца питају и истражују, то ће више знати. Знање ће им пружити слободу, слобода љубав, а онда нек уживају у безбедном сексу.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести