Милица Гардашевић први пут у Јужној Африци на припремама: Пријаће разбијање рутине

Атлетичарка Милица Гардашевић завршила је сезону у дворани почетком марта на Светском првенству у Глазгову на ком је освојила шесто место у скоку удаљ.
atletika
Фото: Српски атлетски савез

Био је то за чланицу АК Војводина први од три велика циља у 2024. и најбољим резултатом ове године од 6,74 м остварила је највећи успех на сениорским планетарним шампионатима.

Иако је била у прилици да узме бронзу, Новосађанка је остала без постоља, а потом се одмах окренула следећим изазовима – Европском првенству у Риму (јун) и дебију на Олимпијским играма у Паризу (август).

Није Милица правила паузу после такмичења у Шкотској и само је наставила са радом у Новом Саду, да би у недељу стигла у Почестром у Јужноафричкој Републици где ће бити следеће три седмице.

– Многи су пре мене били овде и знамо да су услови добри – рекла је за „Дневник“ Милица Гардашевић. – Мени ће пријати нова дестинација и свакако ми је потребно нешто да ми разбије рутину. С обзиром на то да сезона почиње много раније ове године због Олимпијских игара, за тај део тренинга који би ја требало да радим пожељније је топлије време, како бисмо, између осталог, избегли и повреде.

Гардашевићева је јесење припреме обавила у Солуну, где је радила са Ањом Лукић, државном рекордерком на 60 метара преко препона, коју, такође тренира Марко Милинков, као и са групом других атлетичара.

– Одлично је што имамо сјајно место у Грчкој где можемо да идемо, са одговарајућим условима и имамо добру екипу са којом се одлично слажемо, али ово су ипак припреме за једну од најважнијих сезона до сада у којој се спремамо за Олимпијске игре, па ми је боље да будем сама у Почестрому – додала је Милица.


Бољи резултати

Милица Гардашевић очекује бољу сезону на отвореном од ове у дворани.

– Остварила сам добре резултате у зимском делу сезоне и не моги рећи да сам незадовољна. С друге стране, сматрам да сам могла и морала још боље, па очекујем да већ на почетку летњег дела сезоне то и покажем – истакла је Гардашевићева.


За сада још увек није одређен план митинга на којима ће се даљашица такмичити, али јасно је шта је приоритет.

– Увек једва чекам да почнем са такмичењима па је тако и сада после сезоне у дворани. Париз је за мене још далеко па не могу да размишљам о томе сваки дан. Свакако ме пре тога очекују Европско првенство у Риму и митинзи Дијамантске лиге, па све у своје време – истакла је Милица Гардашевић.

Ученица Марка Милинкова има лични рекорд 6,91 м на отвореном, а центиметар мање „под кровом“.

– Иако то сигурно није било лако, Милица је свега неколико дана након велике борбе за медаљу у Глазгову успела да то остави иза себе и одлично уради тренинге првог припремног циклуса за сезону на отвореном. Имаће сличан број такмичења као и претходних година, само у другачијем распореду јер се све померило раније због Париза. Европски шампионат у Риму одржава се већ од 7. до 12. јуна. Да би тамо отишла спремна, динамика тренажног процеса биће нешто другачија него иначе – објаснио је Марко Милинков.


Високи циљеви

Према речима Марка Милинкова циљеви за летњу сезону су високи.

– Пласмани међу осам најбољих на Првенству Европе у Риму и пре свега на Олимпијским играма у Паризу су приоритетни циљеви, а жеља нам је и да Милица побољша лични рекорд и да се пласира у финале Дијамантске лиге и самим тим се умеша у борбу за освајање трофеја у скоку удаљ у том престижном такмичењу – рекао је Милинков.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести