Женски велемајсторски турнир у Београду

Једно од најдуговечнијих шаховских такмичења у Европи, Осмомартовски женски велемајсторски турнир, доживеће 54. издање од 8. до 14. маја.
2
Фото: Шаховски савез Србије

Током богате историје, овај турнир је привлачио многе чувене шахисткиње.

– Турнир, који се обично игра поводом 8. марта, ове године добио је други датум одржавања и играће се у свечаној сали Математичке гимназије у Београду. Разлог померања је једноставан. Током марта су одржана два појединачна европска првенства и то прво првенство за мушкарце у Врњачкој Бањи, а одмах након тога и Европско првенство за жене у Црној Гори – рекао је за „Дневник” председник Шаховског савеза Београда, и један од главних организатора Андрија Јоргић.

На турниру ће наступити 10 шахисткиња, од којих су пет носиоци највише (женске) велемајсторске титуле. Све остале шахисткиње моћи ће да освоје норме за све остале (женске) међународне титуле, а састав турнира је прилично јак.

– Од представница Србије, наступа актуелна првакиња Србије велемајстор Ирина Чољушкина (2209), иначе селектор женске репрезентације Србије, затим стандардна репрезентативка, велемајстор Јована Ерић (2217), као и бивша репрезентативка велемајстор Марија Манакова (2146). Од репрезентативки на турниру ће учествовати и интермајстор Тијана Благојевић (2203), док ће први пут под заставом Србије наступати две младе играчице Софија Погоревски (2191) која је прешла из Русије, као и Елиф Мехмед (2195) која је прешла из Бугарске (на српску рејтинг листу). Међу њима наћи ће се и две веома јаке играчице из Украјине, а очекује се и наступ две играчице из Румуније – истакао је Јоргић.

ШСБ Осмомартовски турнир сматра једним од најважнијих такмичења у свом календару, јер се одржава већ 54 године и по тој традицији спада у један од три најдужа турнира у Европи. Због тога ће организационе припреме бити завршене ускоро и очекује се да овај турнир уде помно праћен од љубитеља шаха.”

Посебно треба истаћи да ће на турниру учествовати и шахисткиње које наступају и за војвођанске клубове. Јована Ерић је узданица ШК Сирмиум из Сремске Митровице, као и њена саиграчица из репрезентације Тијана Благојевић. Ирина Чољушкина брани боје ШК Крајина из Крајишника. Представнице Украјине које ће наступати су женски интермајстор Анастасија Ракмагулова (2308) и женски велемајстор Евгенија Долуханова (2275), док ће под заставом Румуније играти женски интермајстор Ангела Драгомиреску (2130) и женски велемајстор Ирина Јонеску (2123). Директор турнира ће бити међународни судија Марија Лукић, а правду ће делити међународни арбитер Бранка Вујић-Катанић.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести