СВЕ СПРЕМНО ЗА БЕОГРАДСКИ МАРАТОН: Више од 13 хиљада учесника, 2.500 странаца из 72 земље

Све градске службе у потпуности су спремне за одржавање предстојећег 37. Комтрејд Београдског маратона.
с
Фото: Београдски маратон

То је недвосмислено потврђено на техничкој конференцији која је уприличена у згради Старог двора.

Најмасовнији међународни спортски догађај на улицама нашег главног града одржаће се у недељу 28. априла са већ традиционалним стартом код цркве Светог Марка и циљем на Теразијама.

Београдски маратон ове године окупиће рекордних, преко 13 хиљада учесника, и то на дистанцама од 10, 21 и 42 километара, а у Београд долази и 2.500 странаца из 72 земље широм света.

Дарко Главаш секретар секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација и координацију је истакао да припремне активности трају већ месецима и да су градске службе константно на терену.

– Ово је догађај од изузетног значаја за град Београд, а измене у линијама јавног градског превоза почеће већ 27. априла у вечерњим сатима, на простору Теразија и Булевара Краља Александра. Сукцесивно, од раних јутарњих часовам затвараће се улице а све то је ове године осмишљено на мало другачији начин – рекао је Главаш.


Хуманитарни карактер

Није запостављен ни хуманитарни карактер:

– Фондација Хероји Београдског маратона активирала је посебан хумантирни број, па се слањем смс поруке са садржајем хероји на 3023 подржавају се особе са инвалидитетом који су апсолутно равноправни учесници свих наших трка и зато позивам све они који то желе да их пдрже на тај начин – рекао је директор БГ маратона Дарко Хабуш.


За разлику од претходних година, а услед знатног повећања броја учесника, али и ефикасности организације самих трке стартови маратонске, полумаратонске, као и трке на 10 километара и трке задовољства биће раздвојени.

– Ове године маратонска трка стартоваће у 8 часова ујутро, полумаратон и штафетни полумаратон почеће у 9.30, старт трке на 10 километара заказан је у 11 часова, а трка задовољства почеће у 13 часова – рекао је Галаваш и потом додао:

– Због свега тога градске службе, али и организаторе очекује много више посла и све то захтеваће много већу координацију свих активности на нашим улицама. Имаћемо измене на 73 дневне аутобуске линије, као и у пет ноћних, а мења се и пет минибус линија. Такође, биће промењено девет трамвајских и шест тролебујских линија. То значи да ће више од 10 хиљада полазака током суботе и недеље бити другачије остварено, а све информације о линијама јавног градског превоза налазиће се на сајту Скупштине града. И ове године ћемо дуж трасе вршити селективно уклањање возила и зато молим и апелујем на наше суграђане да имају разумевање и да уклоне своја возила са места где то буде обележено у циљу потребне безбедности свих учесника.


Хабуш: Спектакл на улицама Београда

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш да су у складу са слоганом ове манифестације „Увек више“, постављени високи циљеви који су и остварени, пре свега у смислу попуњености капацитета трка.

– Пресрећан сам што ће Београд поново бити домаћин једном спортском спектаклу, што Београдски маратон свакако јесте и што је скоро три хиљаде странаца узело учешће у тркама у све три дисциплине. Уз њих долазе и њихове породице, пријатељи и то је велики број иносгтраних гостију који су изабарали да тај викенд проведу у Београду што значи да смо права спортско-туристичка дестинација која је веома пожељна и којој се тркачи враћају – рекао је Хабуш.


Главаш је посебно нагласио да су обезбеђени пролази за возила хитних служби како би град нормално функционисао, а све спортске активности требало би да буду завршене око 17 часова.

С обзиром на значајно повећан број учесника то је неминовно довело и до промена у организацији лекарских служби:

– Хитна помоћ ће дати већи број екипа него до сада и оне ће стриктно водити рачуна о такмичарима и биће на унапред одређеним пунктовима. За све остале којима евентуално буде била потребна помоћ интервенисаће екипе које су по редовном распореду тога дана на терену, а  поново ћемо имати и сарадњу са Црвеним крстом –истакао је Зоран Павловић из Завод за ургентну медицину града Београда.

Као и прошле године, волонтери Црвеног крста радиће прву тријажу оних којима је потребна помоћ и на тај начин растеретиће ургентне центре и Хитну помоћ. Такође, на самој стази биће постављене три пољске болнице, а по узору на велике светске маратоне. 


Повољне временске прилике

Све учесника Београдског маратона могла би да обрадује најава о врло повољним временски условима који се предвиђају у дану одрћавања Беорадског маратона.

– Биће претежно сунчано, температура у 08 часова биће 14 степени, а око 14 часова достићи ће 23. ступањ. Ветар ће бити умерен ветар, можда нешто мало појачан на мостовима, али нас очекује релативно мала важност ваздуха. Када се узму све те компнонете у обзир очекују нас повољни услови – поручио је Недељко Тодоровић, истакнути метеоролог и маратонац.



 
EUR/RSD 117.1309
Најновије вести