СЕЛЕКТОР ЖЕНСКЕ БОКСЕРСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ МИРКО ЖДРАЛО: Све девојке су конкурентне за освајање медаље (ФОТО)

Селектор свих женских боксерских селекција Србије Мирко Ждрало налази се пред новим изазовом заједно са сениорским репрезентативкама Србије.
1
Фото: БСС

Тим од 12 боксери у свим тежинским категоријама под вођством Ждрале од 18. до 28. априла бије битке за медаље на сениорском Првенству Европе  које се одржава у београдској хали “Александар Николић”.

Прегршт такмичења у 2024. је иза и испред екипе Србије, најважније је свакако шампионат “Старог континента” у српској престоници.

- Апсолутно испуњена година што се тиче такмичења. У међувремену смо имали квалификације за Олимпијске игре, поред Наталије Шадрине и Вахида Абасова визу је обезбедила и Сара Ћирковић, а сво троје ће бити у екипи да помогну свом тиму на предстојећем такмичењу како би освојили најсјајније медаље и остварили историјски резултат. Женска репрезентација заиста изгледа добро, по први пут имамо боксерке у свих 12 категорија на сениорском првенству и то је заиста велика ствар. Оно што је још значајније јесте то да ће све девојке бити конкурентне за освајање медаље – објашњава селектор Ждрало.

Фото: БСС

Шансу за медаљу у ринговима под сводовима легендарне спортске дворане у Београду траже 337 боксерки и боксера из 34 земље света. Београд је домаћин овог историјског шампионата „Старог континента“, 45. по реду за мушкарце и 14. за жене у коме ће бити подељен наградни фонд освајачима медаља у износу од милион долара по први пут у историји европских бокс првенстава.

- Свако Европско првенство је прича за себе и овде је специфично то што Украјина, Енглеска, Немачка и државе Скандинавије неће наступати због бојкота. Али имамо никад јачу репрезентацију Русије и доста других држава које спадају у боксерске силе, тако да сматрам да ће ово бити изузетно јако такмичење. Можемо да кажемо да смо већ пре самог почетка почели да пишемо историју с обзиром на то да смо остварили рекорд по броју учесника. Верујем да ће хала “Александар Николић” бити испуњена до последњег  места јер смо познати по томе да имамо јако добру публику у свим спортовима и то заслужује бокс, а наши боксери и боксерке ће се одужити добрим резултатима.

 Тренер јуниорске светске и европске шампионке, актуелне европске шампионке до 22 године Саре Ћирковић, боксерског клуба Обилић из Зворника и Малог Зворника на чело свих женских српских репрезентација Србије изабран је у августу 2023. Први пут као тренер водио је женску јуниорску репрезентацију Србије на Европском првенству (Софија - Бугарска) 2020. године где су наше репрезентативке тада освојиле три сребрне медаље. Након овог великог резултата Ждрало је изабран за селектора млађих селекција женске боксерске репрезентације Србије. На овој функицији је провео две године и као селектор освојио шест Европских медаља, а са ове функције се повукао прошле године након што је Сара Ћирковић освојила Европско првенство, и пехар за најбољу боксерку Европе, како би посветио довољно времена Сари као њен лични тренер у припремама за Светско првенство што се испоставило као исправно јер је Сара постала светски шампион у новембру 2022.

Ждрало је посвећен, радан и дисциплинован, а такве су и његове изабранице које поносно носе грб Србије и увек имају за циљ освајање медаље за своју земљу.

Фото: БСС

- Када говоримо о медаља, о бројкама не бих да причам, али свакако желимо да премашимо резултат који је до сад постигла женска сениорска репрезентација што по мом мишљењу не би требало да буде тешко кад погледамо на то да је Јелена Јањићијевић освојила бронзану медаљу на претходном Европском првенству и тако се уписала у историју као прва сениорска освајачица медаље. Верујем да ћемо сада постићи и још већи резултат.

Селектор Ждрало је у 2023. години водио сениорску женску репрезентацију Србије као тренер на Европским играма где је наша Наталија Шадрина освојила сребрну медаљу и тим резултатом се пласирала на Олимпијске игре, а на квалификацијама у за ОИ које су одржане у Италији у марту 2024. под његовим вођством норму за пласман на смотру најбољих спортиста света освојила је Сара Ћирковић.

- Што се тиче женске селекције Европско првенство у Београду је и генерална проба пред Светско првентсво које ће се такође одржати у Београду 2025. и где ћемо имати целокупну екипу. Олимпијске игре су жеља сваког тренера и селектора и успели смо у томе ове године. То је за мене јако велика ствар и надам се да ћу у будућности остварити још веће циљеве и резултате – закључио је селектор српских бокс дама Мирко Ждрало.

Женску бокс селекцију за ЕП у Београду чине: Кристина Нађ Варга, Нина Радовановић, Драгана Јовановић, Сара Ћирковић, Анђела Бранковић, Наталија Шадрина, Кристина Колухова, Милена Матовић, Анастасија Лукајић, Николина Гајић, Елма Хајровић, Сара Миљковић, селектор Мирко Ждрало и тренери Педро Гранадо Ранцел, Алан Биченов, Саша Грдељевић и Стојан Кнежевић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести