СТИГЛЕ ДОМАЋЕ ЈАГОДЕ СА ОТВОРЕНИХ ПОЉА Мање их има због климе, aли БИЋЕ НЕШТО И ЗА ИЗВОЗ

Последњих неколико месеци јагоде које смо куповали на пијацама и у макретима углавном су на наше тржиште стизале из увоза, али према најавама домаћих произвођача, на тезгама се сада већ појављују и домаће јагоде сазреле на отвореним пољима. 
1
Фото: С. Шушњевић/Pixabay.com

Велики произвођачи јагода ове седмице почели су бербу за домаће тржиште а они који имају уговорену производњу за извоз доносе воће на откупна места за страна тржишта. 

Први транспорт јагода за инотржиште требало би да крене у суботу из Бача за Руску Федерацију и ЕУ ( Пољску и Аустрију). 

Са наших поља и из пластеника годишње се произведе између 35.000 и 40.000 тона јагода , а просечан принос је, по речима проф. др Ненада Магазина са Пољопривредног факултета у Новом Саду за Дневник око 20 тона по хектару.

250–300 динара тренутно килограм јагода на велико
Фото: С. Шушњевић

- Не постоје подаци колико заузима производња у пластеницима а колико на њивама. Процењује се да се јагоде гаје на 8.000 до 10.000 хектара. Тренутно захлађење и киша не годе ни јагодама ни воћарима, јер ћуди климе могу да умање зараду и квалитет јагода.

Ове сезоне јагоде су стигле десетак дана раније, због суве и топле климе. Али произвођачи истичу да је квалитет воћа знатно бољи него прошле године зато што је током фебруара било топло време и што за време цветања није било кише. Међутим нагло захлађење које је потом уследило а понегде и мраз умањиће приносе, и јагода ћемо имати мање него прошле године. 

8.000 до 10.000 хектара имамо под јагодама 

Како је директор Воћарске задруге “Бачка јагода”, Влада Шомоши рекао за Дневник, цена јагода на велико иста је као и лане. 

Фото: С. Шушњевић

- Сезона јагода на отвореном простору кренула је ове седмице, а у пуном јеку је берба јагода у пластеницима. У почетку јагоде из пластеника на велико продавале су за 400 динара килограм, али како сезона одмиче цена је нижа, и сада се креће од 250 до 300. Очекујемо да коштање воћа и даље буде изнад два евра на велико јер са том ценом се покривају трошкови производње. На тржишту се тренутно осећа мањак јагода и већа потражња. Зато се надамо да ће се та цена задржи и у наредном периоду. Једино лоше време може да поквари потражњу и обори цену јер се јагоде више купују када је сунчано и топло време- каже Шомоши.

 


Јагоде све теже гајити

 Дугогодишњи произвођач јагода из Бачке Паланке Мирко Чавић указао је на то да је јагоде из године у годину све теже гајити због лоших климатских услова , без обзира на то, да ли се раде у пластеницима или на отвореном простору. 

- Ове године забележена је велика разлика у дневним температурама, у фебруару је било изузетно топло и јагоде су пре процветале него уобичајено, а онда је уследио нагли пад температуре, што је лоше утицало на воће, величину и сласт . Пре неколико дана на подручју Бачке Паланке било је мраза и оштетило плодове. Лане је из дана у дан 23 дана падала киша, што се опет одразило на приносе и квалитет воћа. Многи произвођачи умањују парцеле под јагодама , или их премештају у затворени простор , премда ни у пластеницима производња није сугурна, јер високе дневне температуре још више угреју пластенике- рекао је Мирко Чавић. 


 

Воћарска задруга у Бачу  има 200 хектара под јагодама од којих се око 40 хектара налазе у пластеницима а 160 хектара на њивама. Лане су воћари у Бачу продали на инотржиште око 200 тона јагода, а ове сезоне Шомоши каже да ће бити задовољни ако извезу 150 тона због неуједначене климе.

- Наши купци су Руска Федерација, Пољска и Аустрија у ЕУ. Кренули смо са откупом и очекујемо да први транспорт са јагодама оде у суботу - казао је Шомоши.    

З. Делић
Фото: С.Шушњевић

 
EUR/RSD 117.1207
Најновије вести