ПРОНАЂЕН И У МЛЕКУ Вирус птичјег грипа мутирао! Научници СВЕ ЗАБРИНУТИЈИ, ево и због чега

Птичији грип прешао је на краве и брзо се шири стадима у САД, а научници су све забринутији.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Џереми Фарар, главни научник Светске здравствене организације (WHO), изјавио је прошле недеље да је ризик од преношења новог соја вируса Х5Н1 на људе 'све већи'. Птичији грип ретко зарази људе, али је смртоносан када се то догоди. Према WHO-у, стопа смртности међу људима од 2003. износи 52 посто.

Чињеница да се вирус појавио код сисара као што су краве сугерише да је мутирао, што га доводи корак ближе томе да пређе на људе.

То је потврда способности грипа да нас изненади, рекао је за Пол Дигард, професор вирусологије и специјалиста за грипу на Универзитету Единбургху, за Политицо.

Историјски гледано, сматрали смо да су краве врло нискоризичне за грип А (подгрупа грипа која узрокује болест код људи и укључује вирус који се сада шири код говеда). Ово сад подиже процену претње за један степен, додао је Дигард.

Колико је раширен нови сој?

Вероватно је распрострањенији него што се то сматра. Верујем да је зараза захватила значајно већи број фарми него што их имамо пријављених. На то указује присутност РНК вируса у млеку", рекао је Џејмс Вуд, водитељ одељења за ветеринарску медицину на Универзитету Кембриџ.

Од прошлог четвртка око један од пет узорака млека у трговинама у САД-у био је позитиван на вирусне фрагменте.

Је ли ово млеко сигурно за пиће?

Вирусне честице откривене су у комерцијалном млеку у САД-у, али то не значи да није сигурно за пиће. Пастеризација је учинковита у убијању грипа и америчке су власти изјавиле да нема доказа да честице РНА откривене у млеку могу некога заразити.

Америчке савезне агенције (УСДА, УСФДА, ЦДЦ) поручиле су да је "комерцијално снабдевање млеком сигурно".

Такође тврде да ће пастеризација вероватно деактивирати вирус птичијег грипа у млеку, али признају да ниједна студија о учинцима пастеризације на вирусе (као што је Х5Н1) у говеђем млеку још није довршена.

Откривање РНК вируса у америчком млеку не би требало да брине Европљане. Увоз млека из САД у ЕУ је "врло близу нуле и статистички је безначајан у смислу трговине, рекао је један од званичника ЕУ-а за Политицо.

Колико је нови сој опасан за људе?

За сада је ризик за људе ограничен, али има много тога што не знамо јер је сој нови. Забележен је најмање један случај заразе код људи, али нема доказа о преносу с човека на човека, кључном показатељу претње од нове пандемије.

Опасност је у томе што вирус стално мутира и може развити способност да лакше зарази људе. Што је вирус раширенији међу животињама, то је већа опасност за човека.

Је ли нови сој откривен у Европи?

"Инфекције млечних говеда сојем Х5Н1 нису откривене у Европи. Помно пратимо ситуацију и њен могући развој", рекао је портпарол Европске агенције за сигурност хране (ЕФСА). Додао је да је претња људском здрављу и даље ниска.

ЕФСА је саветовала земљама чланицама појачан надзор сисара, посебно оних у близини живинарских објеката заражених птичијим грипом.

Имамо ли вакцине против птичијег грипа?

Постоје вакцине која би могла деловати против птичијег грипа, али још увек није јасно колико би била учинковита у односу на одређени сој и колико би брзо компаније могле повећати производњу.

Портпарол ГСК рекао је да компанија има уговор с Канцеларијом за приправност и одговор на хитне здравствене ситуације ЕУ-а за производњу 85 милиона доза своје вакцине Адјупанриx за приправност на пандемију ако то буде потребно. Адјупанриx је моцк-уп вакина, оно које се може прилагодити било којем соју грипа.

Европска комисија потврдила је да има уговор с компанијама ГСК и CSL Seqirus за испоруку прилагођених вакцина против грипа у случају пандемије.

Ендрју Фенвик, гласноговорник CSL Seqirusa, рекао је да би вакцина против зоонотског грипа те компаније требало бити учинковито против соја који тренутно кружи САД-ом.

Дневник/B92/Блиц

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести