Са економске тачке гледишта, какав је значај улагања у злато у односу на друге облике улагања?

Улагање у злато очигледно није исто што и улагање у такозвани производни капитал као што су акције. За разлику од улагања у деонице, злато не ствара додатну вредност кроз иновације, истраживање или развој.
2
Фото: Промо

Успешне фирме стварају додатну вредност својим учешћем у профитабилној предузетничкој активности која заузврат награђује инвеститоре у виду дивиденди. Међутим, акционари преузимају на себе пословни ризик и, ако дође до најгорег, губе цео свој капитал.

Улагања у облику хартија од вредности и обвезница са фиксним приносом имају репутацију релативно сигурних инвестиција које ипак исплаћују дивиденде.

Чак и овде, инвеститори се суочавају са елементима несигурности као што је незанемарљив ризик од флуктуација каматних стопа током трајања хартије од вредности обезбеђене имовином. Ризик од неизвршења обавеза на тржишту обвезница се често занемарује. Као опште правило, што је већи ризик од неизвршења обавеза, то је већа стопа приноса. Сходно томе, ниво приноса на инвестицију може се сматрати премијом ризика у случају њеног неизвршења. Са правне тачке гледишта, инвеститор има потраживање према дужнику. Иако је данас мало вероватно да би повериоци неке земље могли да изгубе капитал који су уложили, или његов део, постоји безброј историјских примера који показују ту могућност.

Са златом је ситуација несто другација па можемо то објаснити овим примером

Данас цена унце злата отприлике одговара цени израде једног квалитетнијег одела по мери. У старом Риму, вредност унце злата била је еквивалент тоги. Ово је илустративан пример изузетно дугорочне стабилности вредности метала.

За разлику од обвезница са фиксном каматом, нема потраживања од трећих лица. Злато представља нулти предузетнички ризик и никада не може постати безвредно. Ово је и економско објашњење зашто се на злато не плаћа камата. Управо ова чињеница је златна значка квалитета.

Са обвезницама се може тврдити да што је кредитни рејтинг емитента лошији, већа је камата која ће (морати) бити плаћена. Злато се стога може посматрати као емитент највишег кредитног бонитета и поузданости; онај који никада не може банкротирати.

Као власници злата, можемо бити сигурни да постојеће резерве злата не могу бити проширене у кратком року због инфлаторних ефеката. Историјски гледано, укупна количина злата у оптицају има тенденцију повећања у складу са економском активношћу. Ово је још један разлог зашто је злато остало стабилна инвестиција чија куповна моћ није опадала генерацијама.

Промо

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести