МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ Хакерски напад на ЕПС није угрозио производњу струје ни безбедоносне податке

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да хакерски напад на Електропривреду Србије (ЕПС) није угрозио производњу струје у Србији, као ни безбедоносне податке и да је тај напад више био административне природе.
S
Фото: Youtube printscreen/ Jutarnji Program TV Happy

Она је новинарима у Влади Србије након потписивања Меморандума о разумевању између Србије и кинеских компанија Шангај Фенглинг (Shanghai Fengling Renenjables Co. Ltd.) и Зиђин Копер (Serbia Zijin Copper doo Bor) у којем је сувласник Србија, о улагању у ОИЕ, казала да су децембарски рачуни за струју због тог напада мало каснили, али да су сви издати.

"Рачуни јесу мало каснили услед, да кажем, техничких изазова произведених из хакерског напада, али је систем подизан део по део. Оно што је најбитније јесте да овај напад није угрозио уопште производњу и он је више био административне природе, није угрозио ни безбедносне податке, већ је једноставно угрозио административни део функционисања и због тога је требало одређено време да се систем подигне", рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је на питање који је најгори могући сценарио за ЕПС и за грађане као последица овог хакерског напада, казала да она не види могући најгори сценарио.

"ЕПС је стабилизовала систем за сада и то ради свакодневно и подићи ће значајно безбедност система у наредном периоду. То ће урадити и на одређене препоруке које су дошле из Министарства телекомуникација, значи из Владе Србије, наравно, ослањајући се и на искуства и ресурсе које имамо и у државном Датацентру и мислим да је опоравак сигуран и на добром путу", рекла је министарка. Према њеним речима, безбедност и систем морају да се подижу и унапређују, односно да се боље заштите у будућности од оваквих сценарија који се како је додала, на жалост дешавају и у свету и у региону. "Хакерски напади дешавали су се енергетским компанијама у Америци, у Словенији, у нашем окружењу и због тога требамо да будемо свесни да у свим институцијама и приватним и државним морамо да подижемо ниво телекомуникационе и дигиталне безбедности", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је нагласила да је Влада Србије дала такву препоруку не само Електропривреди, већ и другим енергетским предузећима да подигну и унапреде своје безбедносне и информационе системе, да би се овакви догађаји у будућности спречили.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести