ЕВО КАКО ОСТВАРИТИ ПРАВА НА НИЖЕ РАЧУНЕ ЗА ГАС, СТРУЈУ, ГРЕЈАЊЕ Ово су критеријуми за добијање статуса енергетски угроженог купца

Социјално угрожени грађани са статусом енергетски заштићеног купца од 1. априла имају право на бесплатне количине струје, гаса..., а од маја je на снази нови правилник по којем статус енергетски угроженог купца остварују четворочлана домаћинства чији укупан месечни приход не прелази 65.261,92 динара, објављено је у Службеном гласнику.
1
Фото: Dnevnik/Pixabay

Право да се део енергента користи бесплатно сваке године искористи између 70.000 и 80.000 домаћинстава, иако би их могло бити знатно више. Највише домаћинстава користи погодност да се без плаћања потроши део електричне енргије јер ова повластица важи током целе године, а за природни гас и топлотну енергију - током грејне сезоне. 

Како је наведено у Правилнику које је донело Министарство рударства и енергетике о утврђивању усклађених износа оствареног укупног месечног прихода домаћинства као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца, тај статус могу остварити и трочлана домаћинства чији укупни месечни приходи не прелазе 51.404,63 динара. 

Домаћинства с једним чланом статус енергетски угроженог купца стичу уколико им месечни приход од 1. маја не прелази 23.690,05 динара, а домаћинства с два члана 37.547,34 динара. 

Домаћинство на основу здравственог стања стиче статус енергетски угроженог купца
Фото: Дневник

Месечни лимит прихода за домаћинства с пет чланова, како је објављено, износи 79.119,21 динар, до 92.976,50 динара за домаћинства са шест чланова, а за домаћинства с више од шест чланова за сваког додатног члана додаје се 13.857,29 динара. 

Иначе, до сада су право на статус енергетски угроженог купца имала двочлана домаћинства с приходима до 35.773,68 динара. За трочлана домаћинства граница је била 48.976,38, за оне с четири члана до 62.179,08 динара...

Новим правилником утврђени су усклађени износи оствареног укупног месечног прихода домаћинства с индексом потрошачких цена у претходних шест месеци на основу података Републичког завода за статистику, као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца. 

Критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог купца су, поред укупног месечног прихода домаћинства, и број чланова и имовно стање, које подразумева да домаћинство не поседује другу стамбену јединицу осим те у којој живи. Граница за једночлано домаћинство је 40 квадратних метара стамбеног простора, за двочлано до 58 квадрата, трочлано до 66, четворочлано до 74, петочлано до 87, а за она које броје шест или више чланова до 96 квадрата. 

Процедура у вези са стицањем статуса енергетски угроженог купца спроводи се у локалним самоуправама и оне су дужне да у року од месец дана одговоре на захтев. 

Фото: Дневник

Уредбом о енергетски угроженом купцу једночлано домаћинство има право на умањење трошкова за струју до 120 киловат-часова месечно током целе године, за двочлано и трочлано домаћинство граница је 160, за четворочлано и петочлано 200, а за шесточлано и веће домаћинство 250 киловат-часова месечно. 
Када је реч о гасу, домаћинства с једним чланом добијају умањење за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар за 35 кубика месечно, с два и три члана - 45, с четири и пет чланова - 60, а са шест и више чланова за 75 кубика месечно. За испоручену топлотну енергију умањење месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60, за двочлано и трочлано домаћинство 50, за четворочлано и петочлано домаћинство 45 и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна. 


Олакшица за пензионере хиљаду динара

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да се наставља са попустима за најугроженије и апеловала је на све примаоце социјалне помоћи, дечјег додатка, помоћи за негу другог лица да се пријаве у својим општинама. 

- Само један папир је довољан да би се остварио попуст. Новина коју смо увели јесте да пензионери који примају минималне пензије добијају попуст од 1.000 динара и наставићемо да им помажемо - рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић.
 


Бесплатних до 250 киловат-сати месечно, до 770 кубика гаса у грејној сезони или до 60 одсто умањења рачуна за даљинско грејање могу добити и примаоци социјалне помоћи, родитељског додатка, туђе неге и помоћи. На њих се ова мера аутоматски примењује. 
Домаћинство на основу здравственог стања стиче статус енергетски угроженог купца ако члан домаћинства користи медицинске апарате или уређаје неопходне за одржавање здравља, а коме би обуставом струје могао бити угрожен живот или здравље.     

Д. Млађеновић
 

 
EUR/RSD 117.1050
Најновије вести