БАЈАТОВИЋ НАЈАВИО Гас за привреду за 15 одсто јефтинији од 1. маја

БЕОГРАД: Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да гас за индустријске потрошаче од 1. маја појефтињује за око 15 одсто, док цена за домаћинства остаје иста.
s
Фото: Youtube printscreen/ Informer

"Ова цена за домаћинства је устаљена пре 13 година при цени од 137 долара што је сада далеко од реалне цене гаса која је око 300 до 310 долара, колико ми имамо по нафтној формули", рекао је он за Танјуг .

Бајатовић је истакао да када енергенти треба да поскупе, то се одмах унапред одрази на цену, јер је ту ризик који сматрају трговачки ланци и произвођачи, али када треба нешто да појефтини, онда постоји опрезност. "У овом моменту, оно што мислим да ће се десити, а већ се дешава, то је пад инфлације", рекао је он и додао да је његова процена да се цене енергената у Србији до краја године неће много мењати и да ће цена грејања бити таква да може да је плати свако ко користи гас у свом домаћинству.

 Бајатовић је објаснио да ће гас за индустријске потрошаче који чине количински 85 одсто потрошача од 1. маја појефтинити јер су се створили услови за то. "Ми имамо онај чувени уговор о две милијарде кубика гаса коју су договорили председници Србије и Русије, Вучић и Путин и тај уговор ће бити до маја 2025. године активан", рекао је он. Како је истакао од 1. априла, Србија нема више потреба и да троши веће количине гаса које су ванредне и скупље, а неће трошити ни тај енергент из складишта где постоји додатна цена складиштења и она учествује у цени гаса од 10 до 20 одсто.

"Складишта су намењена да се покрива вршна потрошња онда кад су ниске температуре, кад углавном трошимо гас за грејање и сличне ствари. И сад кад то избаците, ми смо остали на цени нафтне формуле која је врло повољна", рекао је саговорник Тањуга.

Он је нагласио и да је договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), Светском банком и са министарствима финасија и енергетике, да се све цене сведу на оно што у овом моменту може да се уради и да то буду комерцијалне цене, али цене које су засноване на реалности и по којима се Србија данас снабдева гасом. Бајатовић је нагласио да Србија тренутно има гаса довољно за следећу грејну сезону, наводећи да је складиште гаса у Банатском двору пуно, има 380 милиона метар кубних тог енергента и да у Мађарској имамо још 160 милиона и то је све плаћено.

 
EUR/RSD 117.1309
Најновије вести