ДА ЛИ СУ КУЋЕ ВАН ГРАДСКИХ ПОДРУЧЈА ХИТ Шта се дешава са викендицама?

До скоро викендице су биле најтраженије некретнине за продају. Све је почело са пандемијом и тада су доживеле своју експанзију каква није одавно запамћена.
Vikendice/Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник.рс/Слободан Шушњевић/Викендице  

Према званичним подацима Републичког геодетског завода ситуација више није таква. Заинтересованост за викендице вратила се на некадашњи ниво.

Јелена Давидовић, вођа портала за некретнине, објаснила је каква је сада ситуација тренутно на овом тржишту. Зашто је дошло до великог скока интересовања, а сада га ипак и мањка.

"Домаће тржиште непокретности је последњих неколико година доживело експанзију, раст од 30 одсто забележен је након пандемије. Овај раст се темељи на основу броја остварених трансакција и укупне вредности купопродаја", каже Давидовић.

Фото: Шумарска кућа, фото: Дневник (Г. Маленовић)

Након пандемије дошло је до промене навика у куповини некретнина, звезде тржишта су постале викендице односно куће ван градских подручја.

Забележен је тренд куповине викендица и сеоских имања јер је тражња управо за овим објектима након пандемије порасла за фантастичних 50 одсто.

2020. година неспорно је била најбоља за тржиште викендица. У односу на 2019. продато их је чак за 50 одсто више, а према подацима Републичког геодетског завода, Војводина је била најтраженија област. На првом месту, по броју продатих објеката, била је Фрушка гора где је продато 882 викендице, док их је у остатку земље продато око 560.

Изражена потреба за бекством у природу и мир значајно је допринела популарности ове врсте непокретности и током 2021 као и 2022.године.

Вредност тржишта викендица у Републици Србији у 2022. години износила је 27 милиона евра, а у Војводини 13 милиона евра.

Међутим 2023.година доноси промене и тако током првог полугодишта 2023 године, број продаја ових некретнина пао је за 30 одсто у односу на 2022 годину.

Поставља се питање због чега је дошло до промене овог тренда? Колико су промене у навикама купаца и убрзан начин живота утицали а колико глобална криза?

Као једна новина на тржишту подстакнута оном експлозивном тражњом за викендицама из 2020. године јесте појава односно изградња стамбених комплекса и апартмана у ванградским и планинским подручијма.

У прилог томе говоре подаци да се одмах након пласирања нових пројеката, прода већина некретнина.

Поред потребе за природом купци желе и одређени садржај као и могућност одржавања некретнине за време њиховог одсуства.

Може се констатовати да инвеститори пажљиво прате где је то усмерено интересовање купаца, какав им је садржај потребан као и колико је важан значај месечног одржавања уколико се купци након куповине определе за рентирање своје некретнине.

Фото: Dnevnik.rs

"Богат си ако имаш своју кућу и своју земљу"

Сигурно је да и даље постоји интересовање како за викендицама тако и за сеоским имањима јер у нашем народу се каже да сте богат човек уколико имате своју кућу и земљу.

У прилог томе говоре нам и следећи подаци из четвртог квартала 2023, према врстама непокретности само је пољопривредно земљиште забележило међугодишњи раст од 38 одсто као и раст у броју купопродајних уговора од 8 одсто.

Друге врсте непокретности продавале су се мање у односу на 2022. годину.

BLIC/ANICA JELOVAC

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести