СРПСКИ СТАРТАП ЗАОКРУЖИО СОФТВЕР ЗА АДВОКАТСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ  „Легислатор” за ефикасније пословање адвоката

Под кровом новосадског Научно-технолошког парка, у стартапу Dream Consistency развијена је апликација „Легислатор” намењена адвокатским канцеларијама у Србији, али и региону, па и шире, будући да у својим темељима има уграђену и правну праксу чланица Европске уније.
приватна архива
Фото: приватна архива

Реч је, заправо, о савременом, свеобухватном софтверском пакету за управљање правним праксама, који је дизајниран тако да поједностави и оптимизује свакодневно пословање адвокатских канцеларија.

– Један од најважнијих наших фокуса било је питање безбедности, односно заштите података – појашњава за „Дневник” први човек Dream Consistency Бранко Ћорилић. – Илустрације ради, „Легислатор” се може користити преко cloud-а, третирајући га као SaaS сервис, али канцеларије могу да пакет инсталирају и на својим серверима, где сами бирају firewall и дефинишу нивое приступа одређеним подацима. Наравно, клауд верзија омогућава једноставан приступ са било ког места, док сервер верзија пружа потпуну контролу над подацима канцеларије. Али оно што је кључно, у оба случаја сви критични подаци, попут имена странака, броја предмета... енкриптовани су у дигиталној бази, тако да шта год да се догоди, ти подаци остају заштићени. 


Дигитализација докумената

„Легислатор” и данас нуди опцију дигитализације „папирних” докумената. Међутим, Dream Consistency тренутно ради на развоју технологије која би, уз помоћ вештачке интелигенције, односно техника машинског учења, омогућила и скенирање старијих докумената и њихово претварање у текст, али без уобичајених грешака, које су својствене данас актуелним OCR софтверима.


Сама канцеларија утврђује нивое приступа, односно корисничке улоге: секретарица, приправник, млађи партнер... где се јасно дефинише не само ко има право увида и коришћења појединих података, предмета, докумената, страница, него и акција. Рецимо, адвокатски приправник ће моћи да приступи само предметима на којима ради, уколико се другачије не дефинише. Наравно, то не важи само за предмете већ и за документе, задатке... При томе се свака акција детаљно прати, односно не може доћи до било какве промене у предмету, документу... а да то не буде забележено. Све што је неко додао или избрисао, када је скинуо који документ и слично, све ће то остати прецизно забележено.

- Можемо да кажемо да „Легислатор” нуди и вероватно најбољи систем задатака, на само на регионалном тржишту, него када генерално говоримо о legaltech индустрији. Од типа задатка, приоритета, утврђивања нивоа одговорности, ко може да мења задатак „у ходу”, до праћење активности појединих актера... све су то опције које су на располагању партнерима када желе да „тестирају” млађе колеге у симулацијама стварних предмета. Тиме се и у следећем кораку подстичите бољи тимски рад, јер се задаци координирају, прати се напредак и промовише сарадња у оквиру канцеларије – наводи Ћорилић. 

„Легислатор” омогућава и различите интеграције, где адвокатска канцеларија, ако, рецимо, користи Microsoft 365, може без проблема да интегрише OneDrive са „Легислатором”. На тај начин поднесци и други различити документи остају на серверима фирме, док би апликација била задужена за различите претраге по кључним речима, али би истовремено могле да се користе и све друге предности самог софтверског пакета, почев од метаподатака, као што су тип документа, категорије, тагови, различите белешке... па надаље.

– Поред потпуно функционаланог календара, односно праћење времена, „Легислатор” омогућава и аутоматизација докумената, управљање радом са странкама и још много тога. На пример, у овом тренутку „Легислатор” подсетник на рочишта, састанке с клијентима, али и подсетник за саме клијенте, стиже путем мејла, с тим да ће ускоро бити имплементирана и могућност слања СМС или порука на Viber, WhatsApp... – појашњава оснивач Dream Consistency. – Софтвер такође нуди и низ других веома корисних сервиса, попут, рецимо, аутоматизованог креирања QR кодова чиме се, једноставним скенирањем, омогућава бржи приступ детаљима предмета, документима или информацијама о клијенту. У сваком случају, суштина је у томе да се елиминишу прекомерни трошкове и при томе оптимизује ефикасност, те на тај начин унапреди пословање.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести