ЛАЖНИ СНИМАК ДР ДАНИЦЕ ГРУЈИЧИЋ КРУЖИ ИНТЕРНЕТОМ Ово је превара, ИЗА СВЕГА СТОЈИ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Ево шта је циљ (ВИДЕО)

Већ неко време на друштвеној мрежи Фејсбук затрпана је рекламом у којој министарка здравља др Даница Грујичић у интервјуу рекламира биљне таблете за лечење дијабетеса или високог притиска. Овај „интервју“ потпуно је лажан, иза њега стоји вештачка интелигенција, а ево како је настао.
danica grujicic YT
Фото: Youtube Printscreen

Реч је, наиме, о злоупотреби њених телевизијских снимака и гласа, тако што је за прављење њених „интервјуа“ коришћена вештачка интелигенција, а на сличан начин жртве својеврсне интернет преваре били су и Бранимир Несторовић, Миломир Марић, па чак и Лепа Брена.

Истрага коју је спровео сајт cinjenice.afp, сервис новинске Агенције франс прес (АФП) за откривање лажних објава на интернету, показала је да су монтиране изјаве јавних личности у којима промовишу „биљне“ таблете за лечење дијабетеса и крвих угрушака, спонзорисале разне Фејсбук странице.

Све личи на прави интервју

Прва злоупотреба лика српске министарке здравља на овај начин бележи се на Фејсбуку 9. децембра прошле године, у објави која има опис „Даница Грујичић је објаснила стручњацима зашто никада не оболи: Чистим крвне судове једном недељно већ 20 година!”, уз линк до чланка који је на овој друштвеној мрежи подељен више од 3.400 пута! Сличан пост на Фејсбуку појављује се потом 20. децембра, али иде се корак “даље”, пошто приказује снимак “интервјуа” с министарком са све логотипом Радио телевизије Србије (РТС), а у којем она, наводно, тврди да пије пилуле да би дијабетес “нестао”.

Снимци министарке Данице Грујичић узети су из њених интервјуа за друге ТВ канале.

У снимку министарка Грујичић „каже“: „Овај месец смо одобрили нови лек који веома брзо и ефективно чисти крвне судове, односно, лечи хипертензију. Тренутно, предност за набавку имају особе које имају 40 плус година јер се повећао број смрти од срчаног удара. Набавили смо одређене количине и молимо вас да преузмете свој пакет што пре“.

Министарка „говори“ хрватски

Већ на прво преслушавање ове министаркине „изјаве“, сумњу изазива то што каже „ефективно“, а не ефикасно. Потом, и то што слушаоце „моли да пакет преузму што пре“, као да је реч о неком производу са Алиекспреса који треба да вам стигне брзом поштом, а не о леку који би могао да се узме са рецептом. Коначно, очигледну сумњу за пажљивог слушаоца изазива и министаркин нагласак. Глас јој је, наиме, као да није рођена у Ужицу и већ деценијама живи у Београду, него као да у „интервјуу“ говори госпођа са Тушканца у Загребу!

То потврђује и анализа сајта cinjenice.afp у којој се наводи да се глас „у видео снимцима не подудара са министаркиним, нити је говор усклађен са покретом њених усана, а чак није ни на српском”. Истрага овог сајта показује да су снимци узети из стварних интервјуа др Данице Грујичић датих другим телевизијским каналима, али ни у једном од стварних наступа она није рекламирала никакав посебан лек, већ је говорила о реформама српског здравственог система.

Фото: Pixabay, ilustracija

Вештачка интелигенција говори уместо Данице Грујичић

Аутори ових “интервјуа”, како се даље објашњава, користили су вештачку интелигенцију како би министарки "у уста ставили” речи које није никада изговорила.

- Оно што глас изговара у свим видео снимцима не одговара покрету усана. Штавише, у два снимка исти глас изговара исти текст, иако клипови приказују два различита интервјуа др Грујичић. Притом глас говори ијекавицом, док српска министарка у јавним наступима користи екавицу. АФП је проверио аудио у бази података компаније "Елевен Лабс", онлајн алата за креирање гласова вештачком интелигенцијом. Према резултатима овог алата, “веома је вероватно да је овај аудио генерисан помоћу Елевен Лабса” (вероватноћа од 98%). Звук трећег видео снимка, чини се, није направљен помоћу овог алата (вероватноћа је 2%), али се изговорено поново не поклапа с покретима усана министарке, говором током оригиналног интервјуа, нити њеним правим гласом. Глас у видеу користи мешавину српског, босанског и хрватског, те јекавице и екавице, што се може објаснити тиме да је генерисан вештачком интелигенцијом – објашњава се у анализи сајта cinjenice.afp.

“Интервјуе” платиле неке Фејсбук странице

Даља истрага, а на основу јавне библиотеке огласа компаније Мета, која је власник друштвене мреже Фејсбук, открила је да ове монтиране видео снимке спонзоришу, односно, плаћају да се појаве на страницама корисника, разне сумњиве Фејсбук странице, укључујући и једну под именом др Бранимира Несторовића, сада посланика у Скупштини Србије.

- Та страница, направљена 22. октобра 2023. као “маркетиншка агенција”, платила је рекламирање више наводних видео снимака министарке здравља који сви воде до два горе поменута чланка. Те рекламе су у међувремену избрисане – наводи сајт cinjenice.afp.

И сам Бранимир Несторовић, иако раније препознат по у најмању руку контроверзним изјавама на разне теме из здравства, раније је упозорио да се “његово име користи без његовог пристанка или подршке за продавање разних наводних медицинских третмана”.

Циљ преваре прикупљање личних података корисника

Да је у питању класична фишинг превара, јасно је свима који су се сусрели с неком од ових врста „навлаке“. СМС поруке, лажни сајтови за промену података текућег рачуна, пакети који стижу а нико ништа није наручио, лопови у машти немају граница.

А када су у питању пилуле које су рекламиране у монтираним изјавама министарке здравља и др Несторовића, претрага је показала да је у питању брзи тест за ковид једне компаније за који је америчка Агенција за храну и лекове упозорила да није за општу употребу, те до биљног производа једне индијске компаније на Јутјубу.

- Нејасно је да ли су таблете које се промовишу на друштвеним мрежама праве или се ове рекламе користе само за прикупљање личних података, који се потом могу користити за даље преваре. Пилуле, наиме, није могуће купити директно на тим интернет страницама, већ се тражи да потенцијални купац остави име и број телефона – закључује се у анализи сајта.

Дневник, Блиц

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести