Винска кућа Ковачевић - НАЈБОЉИ РЕСТОРАН српске кухиње! „Дневник“ у посети носиоцима НАЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ ЗА КВАЛИТЕТ У ОБЛАСТИ ХРАНЕ TASTE AWARDS (ФОТО, ВИДЕО)
Винска кућа Ковачевић у Иригу, носилац националне награде за квалитет у области хране - Тасте Awards за најбољи ресторан у категорији српске националне кухиње, која је прошле године први пут додељена у организацији Цолор Медиа Communications и Food Талк конференције, била је вечерас домаћин догађаја, својеврсног еха тог новоустановљеног признања у области хране и пића.
Представници организатора на челу са председником Цолор Press групе Робертом Чобаном, компаније Метро Србија која је постале од ове године партнер Тасте Awards-a, медија, чланови жирија, други лауреати, обилазе по једног од добитника награда месечно од доделе признања дајући тиме посебан значај самом оцењивању.
Роберт Чобан каже да су зачеци овог награђивања у Food Талк конференцијама од којих је прву Цолор Press група организовала 2013. на Салашу 137 на Ченеју када су учесници између осталих били Оливер Млакар, Стева Карапанџа, Ђорђе Балашевић. Био је то замајац низа догађаја који у центар интересовања стављају тему хране, вина, пива и окупљања људи из региона.
-Схвативши да је све то изнедрило пуно квалитетних ствари и свесни чињенице да има доста награда и код нас и усвету, одлучили смо да направимо Тасте Awards у категоријама хране, ресторана, занатских пива, кувара, вина, кондиторских, пекарских производа..., које оцењује и награде додељује независни жири. Саставни део награђивања јесте и облиазак лауреата. Показало се да је људима битно да се не сведе читава идеја само на награди. Треба и посетити лауреате. Велика је ствар скупити људе из различитих сфера који ће показати поштовање и пажању тиме према производу, личности или објекту који је добио награду. Увидели смо да сви они, од Лепосавића на Косову преко Смедервске Паланке које смо до сада посетили, то доживљавају као важно – рекао је Роберт Чобан.
Намера је да обиласци лауреата буду пракса и саставни део награде и даље. Следећег месеца овакав догађај биће приређен у Музеју пива у Челареву, а у септембру домаћин ће бити компанија Метро. Пријављивање за нови круг, носиоце награда за ову годину је од 25. септембра до 15. новембра на мејл: [email protected], а додела следи у децембру.
Винска кући Ковачевић, по речима менаџерке ресторана Јоване Стојковић, саставни је део винарије Ковачевић, чији власник Мирослав Ковачевић је представник треће генерације виноградара у породици. Од 20.000 литара вина које је пре безмало четврт века производио, сада спада у највеће приватне произвођаче вина у Србији.
Годишња производња премашује данас милион боца. Поседује више од 100 хектара винограда, а од пре пет година у процесу је органске производње. Концепт ресторана који има око 400 места јесте идеалан спој хране и вина што се постиже сталним усваршавањем које подразумева и едукацију особља коју спроводе велика имена гастрономије из региона и Европе.
З. Мл.