Свака главица белог лука прође кроз руке осам пута
ЗРЕЊАНИН: Бели лук не помаже само код високог притиска или грипа.
Како може да помогне на другачији начин, прича дипломирани машински инжењер Александар Гранић из Зрењанина, који је одлучио да се бави производњом овог поврћа.
- Мој сталан посао је везан за канцеларију или аутомобил, па ми је готово целог дана тело у неприродном положају. Када су наишли проблеми са здрављем, схватио сам да у своју свакодневницу морам да уврстим
неку физичку активност. Размишљајући чиме бих могао да се бавим, избор је пао на бели лук. Како је била зима, могли смо да стартујемо са пролећним белим луком. Тако је почело - прича Александар Гранић.
Са тастом је из Врбице довезао 120 килограма белог лука и започео је производњу уз помоћ супруге, мајке, таста и таште. Почели су у једној, па у другој башти, и на крају у њиви. У почетку су Гранићи, пре свих Александар и његов таст, са радницима све радили ручно. И данас има много ручног рада, али су у међувремену купљени трактор и неке прикључне машине. За неке машине побринуо се сам Александар.
- Наша банатска земља тражи мало другачије машине, па сам направио неколико прикључних машина, а имам их још у плану. Учили смо у ходу, па смо схватили да морамо имати и систем за наводњавање, јер у марту и априлу белом луку треба и до 500 литара воде, а са неба добије тек 100 литара – говори Гранић.
У производњи белог лука ручни рад је незаменљив и неизбежан. Приликом спремања семена он је скраћен захваљујући Александровој машини за одвајање ченова белог лука, уз коју могу да спреме и 800 килограма семена за један дан.
- Свака главица кроз руке прође најмање осам пута. А ове године смо имали 700.000 ченова у земљи. Кад лук порасте, све су то главице, па ви видите колико је тога – напомиње Гранић.
Гранићи саде три сорте белог лука, од којих је једна „босут“. Овогодишњим приносом су задовољни.
- Само је шпански „ројо ayo“ мало подбацио, остале сорте су
одличне. Примењујемо сву агротехнику, радимо то на време и углавном имамо бели лук екстра класе. Прва класа значи да је му је главица од 3,5 центиметра, а наш има 4,5 и више. И цена је добра. Ове године то је за екстра класу од 370 до 400 динара по килограму. Бели лук продајемо у земљи, али и суседима, па иде и у Црну Гору и Босну - наводи Гранић.
Александру и његовој породици бели лук је исплатив допунски посао.
- Много се ради, али може и да се заради. Лепо је кад на крају сезоне белим луком отплатимо део кредита за стан. Наредне године нећемо повећавати површине него ћемо на време монтирати систем за наводњавање у који смо инвестирали ове године, па самим тим очекујемо и већи принос са исте површине – објашњава наш саговорник.
Своју производњу Александар је брендирао, па се немојте изненадити ако купите бели лук из срца Баната.
- Производимо га стварно у срцу Баната, у житиштанском атару, јер је земља овде богата калијумом који бели лук воли - истиче Александар.
Ж. Балабан