Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svaka glavica belog luka prođe kroz ruke osam puta

10.10.2020. 09:52 09:56
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

ZRENJANIN: Beli luk ne pomaže samo kod visokog pritiska ili gripa.

Kako može da pomogne na drugačiji način, priča diplomirani mašinski inženjer Aleksandar Granić iz Zrenjanina, koji je odlučio da se bavi proizvodnjom ovog povrća.

- Moj stalan posao je vezan za kancelariju ili automobil, pa mi je gotovo celog dana telo u neprirodnom položaju. Kada su naišli problemi sa zdravljem, shvatio sam da u svoju svakodnevnicu moram da uvrstim

neku fizičku aktivnost. Razmišljajući čime bih mogao da se bavim, izbor je pao na beli luk. Kako je bila zima, mogli smo da startujemo sa prolećnim belim lukom. Tako je počelo - priča Aleksandar Granić.

Sa tastom je iz Vrbice dovezao 120 kilograma belog luka i započeo je proizvodnju uz pomoć supruge, majke, tasta i tašte. Počeli su u jednoj, pa u drugoj bašti, i na kraju u njivi. U početku su Granići, pre svih Aleksandar i njegov tast, sa radnicima sve radili ručno. I danas ima mnogo ručnog rada, ali su u međuvremenu kupljeni traktor i neke priključne mašine. Za neke mašine pobrinuo se sam Aleksandar.

- Naša banatska zemlja traži malo drugačije mašine, pa sam napravio nekoliko priključnih mašina, a imam ih još u planu. Učili smo u hodu, pa smo shvatili da moramo imati i sistem za navodnjavanje, jer u martu i aprilu belom luku treba i do 500 litara vode, a sa neba dobije tek 100 litara – govori Granić.

U proizvodnji belog luka ručni rad je nezamenljiv i neizbežan. Prilikom spremanja semena on je skraćen zahvaljujući Aleksandrovoj mašini za odvajanje čenova belog luka, uz koju mogu da spreme i 800 kilograma semena za jedan dan.

- Svaka glavica kroz ruke prođe najmanje osam puta. A ove godine smo imali 700.000 čenova u zemlji. Kad luk poraste, sve su to glavice, pa vi vidite koliko je toga – napominje Granić.

Granići sade tri sorte belog luka, od kojih je jedna „bosut“. Ovogodišnjim prinosom su zadovoljni.

- Samo je španski „rojo ayo“ malo podbacio, ostale sorte su

odlične. Primenjujemo svu agrotehniku, radimo to na vreme i uglavnom imamo beli luk ekstra klase. Prva klasa znači da je mu je glavica od 3,5 centimetra, a naš ima 4,5 i više. I cena je dobra. Ove godine to je za ekstra klasu od 370 do 400 dinara po kilogramu. Beli luk prodajemo u zemlji, ali i susedima, pa ide i u Crnu Goru i Bosnu - navodi Granić.

Aleksandru i njegovoj porodici beli luk je isplativ dopunski posao.

- Mnogo se radi, ali može i da se zaradi. Lepo je kad na kraju sezone belim lukom otplatimo deo kredita za stan. Naredne godine nećemo povećavati površine nego ćemo na vreme montirati sistem za navodnjavanje u koji smo investirali ove godine, pa samim tim očekujemo i veći prinos sa iste površine – objašnjava naš sagovornik.

Svoju proizvodnju Aleksandar je brendirao, pa se nemojte iznenaditi ako kupite beli luk iz srca Banata.

- Proizvodimo ga stvarno u srcu Banata, u žitištanskom ataru, jer je zemlja ovde bogata kalijumom koji beli luk voli - ističe Aleksandar.

Ž. Balaban

Piše:
Pošaljite komentar