Шљива Милутина Крстајића добила жиг Чуваркућа
БАНАТСКО КАРАЂОРЂЕВО: Ракија од шљиве Милутина Крстајића, власника фирме „СИЛ 3“ из Банатског Карађорђева, поносни је носилац жига „Чуваркућа“ Привредне коморе Србије.
То је ознака коју добијају само производи потпуно домаћег порекла. Ово је, иначе, прва „Чуваркућа“ у средњобанатском региону.
- Поносан сам на овај жиг, иако сам, морам да признам, већ навикао да за своје
ракије добијам највиша признања - каже Милутин Крстајић.
Крстајић је званично регистровао своју фирму за производњу ракије 2017. године, али се овим послом бавио много раније.
- У Банатском Карађорђеву су живели родитељи моје супруге. Имали су воћњак а таст је, наравно, пекао ракију. Ја сам му помагао, правили смо добру ракију и некако се, кад сам отишао у пензију, логично наметнула идеја да се тиме бавим, рекао бих, професионално. И ево, то радим већ неколико година – истиче Крстајић.
Регистровао је породичну фирму под називом „СИЛ 3“ (по почетним словима троје унука - Саре, Илије и Лазара), а у међувремену је стигла и Софија, па се можда и име промени. Онда је почео да производи ракију од кајсије, крушке, дуње и шљиве.
- Ракије које производимо су од најбољег воћа, без додатка шећера. Када се пече ракија, у те просторије не сме да уђе ни кафа са шећером. Веома водим рачуна о квалитету сировине, о самом процесу, и заиста је то ракија одличног квалитета. То препознају и други, па награде стижу где год да изложим своје производе – напомиње наш саговорник.
Када је чуо за жиг „Чуваркућа“, Крстајић се није двоумио.
- Знам да ми је ракија добра, али ово је жиг за производе домаћег порекла. Зато сам кандидовао шљиву. Шљива је наша национална воћка. И ове године нам је спасла посао. У шљивику који је остао још од мог таста, који сам био спреман да искрчим, толико је добро родила да ће дати ракију одличног квалитета – каже Крстајић.
Ова година, иначе, није баш била добра за воће.
- Мислио сам да кајсију и не печем, јер буквално нигде није родила. Онда сам добру кајсију пронашао у Војводи Степи, у комшилуку, и, ето, биће је и ове године - наглашава Крстајић.
Сада је актуелна шљива, доспева и крушка, а дуња ће се пећи у октобру.
- Ништа од овога не би било да немам велику подршку породице. Пре свих, моје супруге, која је моја десна и лева рука, и мозак. Очекујем да ће ми жиг „Чуваркућа“ помоћи у будућем раду, у смислу лакшег добијања подстицаја. Имам планове за будућност, а како сам целог живота био спортског духа и волео да се такмичим и побеђујем, мислим да ће ми се планови и остварити - закључује Милутин Крстајић.
Ж. Балабан