СЕДМОДНЕВНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ Од свињског Срема до најјаче индустрије
ПЕЋИНЦИ: Бројним програмима током седам дана обележен је празник Општине Пећинци, почев од славе, Светог Николе Летњег. Свечану седницу Скупштине општине водила је Дубравка Ковачевић Суботички, подсетивши да од свог оснивања 1960. године ова сремска општина није бележила овакав привредни развој какав има у минулих десетак година.
- Данас је ово индустријски једна од најразвијенијих средина у Србији, а грађани јесу фокус нашег рада. Наши грађани и породица као стуб сваког друштва и у будућности ће остати наш приоритет, јер то је једини начин да као локална заједница идемо напред- рекла је председница СО Дубравка Ковачевић Суботички.
Председник општине Синиша Ђокић је истакао да је убрзани привредни развој довео до великих улагања у инфраструктуру, изграђено је 40 км асфалтних путева, више од 56 км канализационе и водоводне мреже, више од 7.500 квадратних метара образовних објеката и више од 120 км гасне мреже.
- Сва ова улагања имају само један циљ, а то је да нашим грађанима створимо најбоље могуће услове за живот – поручио је председник Ђокић.
Међу високим званицама био је и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ђорђе Дабић, који је предао локалној самоуправи донацију од 20 лаптоп рачунара и похвалио ову општину која има ефикасну управу и најјачу индустријску зону у земљи.
На седници су уручене и највише општинске награде. Овогодишњи добитници Плакете за хуманост општине Пећинци су Марко Ратковић, Хуманитарни турнир „Пеђа Гајић“ и Организација „Сви за Космет“. Добитници Признања за друштвену одговорност су Далас група, МК група и компанија Силбо. Лауреати Захвалнице за успешну сарадњу су Фондација Алек Кавчић, Ловачко удружење „Обедска бара“ и Удружење пензионера „Пећинци 2012“.
Током седам дана одвијали су се бројни културно-уметнички и спортски програми, а празновање је завршено у недељу манифестацијом „Свињарско повечерје” у Доњем Товарнику. Манифестација је посвећена очувању сећања на начин живота сремских свињара, који су некада своје чопоре чували у шумама Обедске баре. Оваквим приредбама чува се традиција, јер Пећинци припадају такозваном свињском Срему.
- Топимо маст и правимо чварке, кавурму, нашу чувену тарану коју су свињари у својим колебама кували у нека времена. Чувају свиње, па се уморе, а то је било најбрже што је могло да се скува од теста и мало сланине – рекла је председница организатора УЖ „Сунчев цвет“ Лепосава Степановић.
На манифестацији су наступила сва удружења из пећиначке општине, а укупно 19 удружења из целе Србије је на својим штандовима представило своје рукотворине, као и слане и слатке ђаконије припремљене по традиционалним рецептима.
Фото: Општина Пећинци