SEDMODNEVNO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE PEĆINCI Od svinjskog Srema do najjače industrije
PEĆINCI: Brojnim programima tokom sedam dana obeležen je praznik Opštine Pećinci, počev od slave, Svetog Nikole Letnjeg. Svečanu sednicu Skupštine opštine vodila je Dubravka Kovačević Subotički, podsetivši da od svog osnivanja 1960. godine ova sremska opština nije beležila ovakav privredni razvoj kakav ima u minulih desetak godina.
- Danas je ovo industrijski jedna od najrazvijenijih sredina u Srbiji, a građani jesu fokus našeg rada. Naši građani i porodica kao stub svakog društva i u budućnosti će ostati naš prioritet, jer to je jedini način da kao lokalna zajednica idemo napred- rekla je predsednica SO Dubravka Kovačević Subotički.
Predsednik opštine Siniša Đokić je istakao da je ubrzani privredni razvoj doveo do velikih ulaganja u infrastrukturu, izgrađeno je 40 km asfaltnih puteva, više od 56 km kanalizacione i vodovodne mreže, više od 7.500 kvadratnih metara obrazovnih objekata i više od 120 km gasne mreže.
- Sva ova ulaganja imaju samo jedan cilj, a to je da našim građanima stvorimo najbolje moguće uslove za život – poručio je predsednik Đokić.
Među visokim zvanicama bio je i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić, koji je predao lokalnoj samoupravi donaciju od 20 laptop računara i pohvalio ovu opštinu koja ima efikasnu upravu i najjaču industrijsku zonu u zemlji.
Na sednici su uručene i najviše opštinske nagrade. Ovogodišnji dobitnici Plakete za humanost opštine Pećinci su Marko Ratković, Humanitarni turnir „Peđa Gajić“ i Organizacija „Svi za Kosmet“. Dobitnici Priznanja za društvenu odgovornost su Dalas grupa, MK grupa i kompanija Silbo. Laureati Zahvalnice za uspešnu saradnju su Fondacija Alek Kavčić, Lovačko udruženje „Obedska bara“ i Udruženje penzionera „Pećinci 2012“.
Tokom sedam dana odvijali su se brojni kulturno-umetnički i sportski programi, a praznovanje je završeno u nedelju manifestacijom „Svinjarsko povečerje” u Donjem Tovarniku. Manifestacija je posvećena očuvanju sećanja na način života sremskih svinjara, koji su nekada svoje čopore čuvali u šumama Obedske bare. Ovakvim priredbama čuva se tradicija, jer Pećinci pripadaju takozvanom svinjskom Sremu.
- Topimo mast i pravimo čvarke, kavurmu, našu čuvenu taranu koju su svinjari u svojim kolebama kuvali u neka vremena. Čuvaju svinje, pa se umore, a to je bilo najbrže što je moglo da se skuva od testa i malo slanine – rekla je predsednica organizatora UŽ „Sunčev cvet“ Leposava Stepanović.
Na manifestaciji su nastupila sva udruženja iz pećinačke opštine, a ukupno 19 udruženja iz cele Srbije je na svojim štandovima predstavilo svoje rukotvorine, kao i slane i slatke đakonije pripremljene po tradicionalnim receptima.
Foto: Opština Pećinci