Из Ковачице зову на специјалитет словачке кухиње
КОВАЧИЦА: Ко до сада није пробао бриндзове кнедле, традиционално јело словачке кухиње, прилику има у суботу 1. јуна, када се у Ковачици одржава 3. Међународно првенство у кувању и једењу бриндзових кнедли.
Манифестација је под покровитељством председника општине Ковачица Милана Гарашевића, амбасадорке Словачке у Србији Дагмар Репчекове и председника Хуманитарне организације „Хуманита пре живот” др Јозефа Јаникова.
Туристичка организација општине Ковачица у сарадњи са Меморијалним центром „Др Јанко Буљик“ такмичење у кувању и једењу бриндзових кнедли приређује у дворишту Месне заједнице Ковачица од 10 сати. Организатори очекују 30 екипа из наше земље и иностранства. В. д. директорка ТОО Ковачица Драгана Латовљев и Павел Балаж из Меморијалног центра „Др Јанко Буљик“ најављују да су се пријавиле екипе из Ковачице, Хајдучице, Војловице, Падине, Јаношика и других војвођанских места, углавном где живе Словаци, а очекују се и гости из Румуније, Словачке и Аустрије.
Такмичарске екипе које дођу у народној ношњи ослобођене су плаћања котизације. Организатори кажу да би им било драго да сви учесници дођу у народним ношњама, да уштеде новац и допринесу шароликости и атрактивности ове манифестације. Организатори за све екипе обезбеђују котлиће, огрев и састојке за справљање бриндзових кнедли, а треба да понесу чиније, ножиће за љушћење кромпира, рендицу, варјаче и оно што користе у припреми.
Бриндзове кнедле су традиционално словачко јело, које се састоји од кнедли од кромпира са додатком специјалног овчијег сира „бриндза“ и пржене сланине. За три најбоље екипе обезбеђени су пехари и медаље, а пехаре ће још добити екипе која најбрже скувају бриндзове кнедле, за најукусније припремљено ово јело, као и за најлепшу народну ношњу. Уз кулинарски део, на летњој позорници је предвиђен и богат културни програм. Приход од томболе и продаје бриндзових кнедли које ће се кувати за посетиоце ове манифестације, намењен је Основној школи „Млада поколења“ у Ковачици.
М. Митровић