Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРАНКА ПЕШИЋ ИЗ ОПОВА ИМА РЕЦЕПТ ЗА ПЕНЗИОНЕРСКЕ ДАНЕ Гаји козе с љубављу, сир у паприци најтраженији

06.10.2023. 10:13 11:48
Пише:
Фото: С.Шушњевић

ОПОВО: Радила је Бранка Пешић 39 година у „Имлеку”, на контроли квалитета, а након пензионисања је наставила да практикује своју струку и код куће. У домаћинској атмосфери, пробали смо неке од производа које прави од козјег млека.

–  Имам шест коза и осим млека, производим бели млади сир и сир у паприкама, који је највише и тражен. Док је била пандемија, углавном су ми тражили и сурутку, а правим и кисело млеко по потреби, за познате купце. Имам пријатеље који, осим из околних места, долазе из Београда, Панчева и Падинске Скеле и купују оно што произведем. Нисам пробала да правим зрели сир, јер мало је млека којим количински располажем да бих га могла радити. Нема услова за то – испричала нам је Бранка Пешић.

Козе, вели, у просеку дају 12 до 13 литара млека, што се може претворити у око два килограма сира.

– Сирим и музем козе свако јутро и то ручно у својој штали. Сирење траје два до три сата, а онда се исече и стави у цедило. Имамо купљену форму за сир и онда га добро исцедимо и посолимо, те је он у кришци, а извађена је сва сурутка. Затим се стави у фрижидер и након неког времена, када поприми со, сир се ставља у сурутку у пластичне посуде и назад у фрижидер. Сир са паприком који правим вакумирам и тако неотворен може да стоји и до годину дана. Али када се отвори, најбоље је, што пре га појести – истиче наша саговорница.

Да би производи били квалитетни, морају се испунити и одговарајући услови, а у њеном послу помажу јој супруг и син, који је иначе по струци ветеринарски техничар.

- Битно је одржавање судова али и припрема хране за козе, јер не иду на пашу. Хране се детелином и кукурузом, па на нашем земљишту гајимо те две културе. Није лако  али ја ово радим више из љубави и хобија, а успут и додатни динар добро дође – каже Бранка.

И. Бакмаз

Пише:
Пошаљите коментар