BRANKA PEŠIĆ IZ OPOVA IMA RECEPT ZA PENZIONERSKE DANE Gaji koze s ljubavlju, sir u paprici najtraženiji
OPOVO: Radila je Branka Pešić 39 godina u „Imleku”, na kontroli kvaliteta, a nakon penzionisanja je nastavila da praktikuje svoju struku i kod kuće. U domaćinskoj atmosferi, probali smo neke od proizvoda koje pravi od kozjeg mleka.
– Imam šest koza i osim mleka, proizvodim beli mladi sir i sir u paprikama, koji je najviše i tražen. Dok je bila pandemija, uglavnom su mi tražili i surutku, a pravim i kiselo mleko po potrebi, za poznate kupce. Imam prijatelje koji, osim iz okolnih mesta, dolaze iz Beograda, Pančeva i Padinske Skele i kupuju ono što proizvedem. Nisam probala da pravim zreli sir, jer malo je mleka kojim količinski raspolažem da bih ga mogla raditi. Nema uslova za to – ispričala nam je Branka Pešić.
Koze, veli, u proseku daju 12 do 13 litara mleka, što se može pretvoriti u oko dva kilograma sira.
– Sirim i muzem koze svako jutro i to ručno u svojoj štali. Sirenje traje dva do tri sata, a onda se iseče i stavi u cedilo. Imamo kupljenu formu za sir i onda ga dobro iscedimo i posolimo, te je on u krišci, a izvađena je sva surutka. Zatim se stavi u frižider i nakon nekog vremena, kada poprimi so, sir se stavlja u surutku u plastične posude i nazad u frižider. Sir sa paprikom koji pravim vakumiram i tako neotvoren može da stoji i do godinu dana. Ali kada se otvori, najbolje je, što pre ga pojesti – ističe naša sagovornica.
Da bi proizvodi bili kvalitetni, moraju se ispuniti i odgovarajući uslovi, a u njenom poslu pomažu joj suprug i sin, koji je inače po struci veterinarski tehničar.
- Bitno je održavanje sudova ali i priprema hrane za koze, jer ne idu na pašu. Hrane se detelinom i kukuruzom, pa na našem zemljištu gajimo te dve kulture. Nije lako ali ja ovo radim više iz ljubavi i hobija, a usput i dodatni dinar dobro dođe – kaže Branka.
I. Bakmaz