Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BRANKA PEŠIĆ IZ OPOVA IMA RECEPT ZA PENZIONERSKE DANE Gaji koze s ljubavlju, sir u paprici najtraženiji

06.10.2023. 10:13 11:48
Piše:
Foto: S.Šušnjević

OPOVO: Radila je Branka Pešić 39 godina u „Imleku”, na kontroli kvaliteta, a nakon penzionisanja je nastavila da praktikuje svoju struku i kod kuće. U domaćinskoj atmosferi, probali smo neke od proizvoda koje pravi od kozjeg mleka.

–  Imam šest koza i osim mleka, proizvodim beli mladi sir i sir u paprikama, koji je najviše i tražen. Dok je bila pandemija, uglavnom su mi tražili i surutku, a pravim i kiselo mleko po potrebi, za poznate kupce. Imam prijatelje koji, osim iz okolnih mesta, dolaze iz Beograda, Pančeva i Padinske Skele i kupuju ono što proizvedem. Nisam probala da pravim zreli sir, jer malo je mleka kojim količinski raspolažem da bih ga mogla raditi. Nema uslova za to – ispričala nam je Branka Pešić.

Koze, veli, u proseku daju 12 do 13 litara mleka, što se može pretvoriti u oko dva kilograma sira.

– Sirim i muzem koze svako jutro i to ručno u svojoj štali. Sirenje traje dva do tri sata, a onda se iseče i stavi u cedilo. Imamo kupljenu formu za sir i onda ga dobro iscedimo i posolimo, te je on u krišci, a izvađena je sva surutka. Zatim se stavi u frižider i nakon nekog vremena, kada poprimi so, sir se stavlja u surutku u plastične posude i nazad u frižider. Sir sa paprikom koji pravim vakumiram i tako neotvoren može da stoji i do godinu dana. Ali kada se otvori, najbolje je, što pre ga pojesti – ističe naša sagovornica.

Da bi proizvodi bili kvalitetni, moraju se ispuniti i odgovarajući uslovi, a u njenom poslu pomažu joj suprug i sin, koji je inače po struci veterinarski tehničar.

- Bitno je održavanje sudova ali i priprema hrane za koze, jer ne idu na pašu. Hrane se detelinom i kukuruzom, pa na našem zemljištu gajimo te dve kulture. Nije lako  ali ja ovo radim više iz ljubavi i hobija, a usput i dodatni dinar dobro dođe – kaže Branka.

I. Bakmaz

Piše:
Pošaljite komentar