ОЛИВЕРА МИЈАТОВ ИЗ ТАРАША БРЗО ЗАВРШИЛА ПОСАО НА ПИЈАЦИ Планула приколица купуса ПРОДАЛИ БИ ЈОШ, АЛИ НЕМА РАДНЕ СНАГЕ ДА ГЛАВИЦЕ ИСЕЧЕ НА ЊИВИ
ТАРАШ: Скоро се није догодило да се приколица пуна купуса прода за сат - сат и по времена и да произвођачи, односно продавци купуса на великој пијаци у Зрењанину, пазар заврше већ у осам сати ујутру.
То каже Оливера Мијатов, повртарка из Тараша, села надомак Зрењанина, које је познато по производњи купуса.
- Годинама нам се није десило да малтене имамо наручену комплетну количину купуса коју на недељном нивоу посечемо. И баш дуго се није догодило да цена буде оваква – истиче Оливера Мијатов.
Мијатови су у суботу на пијацу дотерали приколицу са две тоне купуса у главицама и мањи комби са већ исеченим, спремним за кисељење.
- Могли бисмо да продамо и више, али нема радне снаге која би могла да га посече на њиви. Ми купус сечемо петком, како би у суботу, на пијаци, био свеж. То се посебно односи на овај који већ припремимо за кисељење, јер не ваља дуго да стоји - истиче наша саговорница.
Главице нема ко да посече
Разлог високој цени купуса на коју купци нису навикли јесте и све мања производња. Тараш је било село познато по купусу и кромпиру. Због изузетно ниске цене и једне и друге културе, а било је година кад се купус продавао у бесцење, многи су одустали од производње.
- Ми смо под купусом ове године имали једно јутро. Могли бисмо и више, али не смемо, јер нема радне снаге. Ево и сада имамо купус на њиви, могли бисмо да дотерамо и две приколице на пијацу, али нема ко да га на њиви посече - наглашава Оливера.
И цена купуса је ове године релативно висока, повољна за повртаре.
- Главице продајемо за 80, а исечен купус за 95 динара. Могли бисмо и за 100, него нам некако жао наших муштерија, њима је то баш скупо. Али, то је цена адекватна понуди. Ова година је била јако тешка за повртаре и за све повртарске културе. Велике врућине и дуготрајни топлотни таласи захтевали су примену скупих агротехничких мера и обавезно заливање. Да не говоримо о скупом семену и о томе да радне снаге нема. Ако и нађемо раднике, који су потребни у свим фазама производње, морамо добро да их платимо како бисмо их задржали – истиче Оливера.
Нису само Мијатови купус продали за сат времена, слично су прошли и остали продавци на пијаци.
- У зависности од временских прилика, купус ћемо имати следеће суботе и евентуално још једном. Они који планирају да га остављају за зиму, сад им је последњи час. Приметили смо да ове године наше редовне муштерије купују веће количине. Схватили су да ће и кисели купус на пијаци бити много скупљи него ранијих година - закључује Оливера Мијатов.
Ж. Балабан