Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ ЋЕ ТАВАНКУТСКА ЈАБУКА ОПСТАТИ Еколошки узгој у повоју НИСКА ОТКУПНА ЦЕНА И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ ПРИТИСЛЕ СУ ЛОКАЛНЕ ВОЋАРЕ

06.11.2024. 10:52 11:07
Пише:
Таванкут
Фото: Дневник

ТАВАНКУТ: Некада препун шљивика и јабучњака, Таванкут се сада суочава са променама које прете да заувек промене пејзаж.

За многе породице у Таванкуту, воћарство је више од посла – то је део идентитета и начин живота. Али последњих година, ниска откупна цена и климатске промене притисле су локалне воћаре, међу којима је и породица Хорват, која већ три генерације брине о својим воћнацима.

- У свом газдинству имам око 50 хектара земљишта, од чега је 30 хектара под воћњацима. Претежно је јабука, али и један хектар крушке. Смањили смо површине у протеклих десет година, сада иде више крчење него што се подижу нови засади - прича Татјана Хорват, пољопривредница из Таванкута. 

Татјана Хорват
Фото: Дневник

Татјана и њена породица посматрају како се све више воћњака напушта, јер пољопривредници једноставно немају средстава за одржавање. У разговору открива да се суочавају са екстремним сушама и мразевима, што се раније није дешавало. Осим тога, цена јабука стагнира већ осам година. Док трошкови производње расту, зарада је све мања, што многе воћаре доводи у ситуацију да напусте посао. Таванкутска јабука и даље проналази пут до руског тржишта, али извоз је значајно опао. На Блиском Истоку интересовање за српску јабуку тек се развија, док европско тржиште полако открива еколошки узгој јабуке, што би могло отворити нове прилике за Таванкут. 

воћњак
Фото: Дневник

- Гала јако добро иде, мислим да се из Србије сва гала извезе на то тржиште, грени смит, јако црвене, а класичне сорте слабије иду и не знам коме ћемо их продавати - каже Татјана, додајући да еколошка производња почиње да привлачи пажњу, иако је још увек у повоју.

Оно што је посебно емотивно јесте то што породица Хорват има дубљу везу са својим воћњацима. Татјанин отац је био пионир воћарства у Таванкуту, а данас, трећа генерација, Татјанина деца, размишљају о наставку породичног посла. Иако их еколошка производња привлачи, остаје питање колико ће бити исплативо улагати у ову врсту узгоја.

воће
Фото: Дневник

Док посматрамо судбину таванкутских јабука, поставља се питање – да ли ће овај воћарски крај на северу Бачке, познат по својој традицији и квалитету, успети да се избори са изазовима модерног доба? Воћарство у Таванкуту можда пролази кроз тешке године, али страст и посвећеност породице Хорват и других воћара овог краја говоре у прилог томе да јабука из Таванкута ипак има шансу да опстане и пронађе нови пут до потрошача.

Текст и фото: С. Иршевић

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар