DA LI ĆE TAVANKUTSKA JABUKA OPSTATI Ekološki uzgoj u povoju NISKA OTKUPNA CENA I KLIMATSKE PROMENE PRITISLE SU LOKALNE VOĆARE
TAVANKUT: Nekada prepun šljivika i jabučnjaka, Tavankut se sada suočava sa promenama koje prete da zauvek promene pejzaž.
Za mnoge porodice u Tavankutu, voćarstvo je više od posla – to je deo identiteta i način života. Ali poslednjih godina, niska otkupna cena i klimatske promene pritisle su lokalne voćare, među kojima je i porodica Horvat, koja već tri generacije brine o svojim voćnacima.
- U svom gazdinstvu imam oko 50 hektara zemljišta, od čega je 30 hektara pod voćnjacima. Pretežno je jabuka, ali i jedan hektar kruške. Smanjili smo površine u proteklih deset godina, sada ide više krčenje nego što se podižu novi zasadi - priča Tatjana Horvat, poljoprivrednica iz Tavankuta.
Tatjana i njena porodica posmatraju kako se sve više voćnjaka napušta, jer poljoprivrednici jednostavno nemaju sredstava za održavanje. U razgovoru otkriva da se suočavaju sa ekstremnim sušama i mrazevima, što se ranije nije dešavalo. Osim toga, cena jabuka stagnira već osam godina. Dok troškovi proizvodnje rastu, zarada je sve manja, što mnoge voćare dovodi u situaciju da napuste posao. Tavankutska jabuka i dalje pronalazi put do ruskog tržišta, ali izvoz je značajno opao. Na Bliskom Istoku interesovanje za srpsku jabuku tek se razvija, dok evropsko tržište polako otkriva ekološki uzgoj jabuke, što bi moglo otvoriti nove prilike za Tavankut.
- Gala jako dobro ide, mislim da se iz Srbije sva gala izveze na to tržište, greni smit, jako crvene, a klasične sorte slabije idu i ne znam kome ćemo ih prodavati - kaže Tatjana, dodajući da ekološka proizvodnja počinje da privlači pažnju, iako je još uvek u povoju.
Ono što je posebno emotivno jeste to što porodica Horvat ima dublju vezu sa svojim voćnjacima. Tatjanin otac je bio pionir voćarstva u Tavankutu, a danas, treća generacija, Tatjanina deca, razmišljaju o nastavku porodičnog posla. Iako ih ekološka proizvodnja privlači, ostaje pitanje koliko će biti isplativo ulagati u ovu vrstu uzgoja.
Dok posmatramo sudbinu tavankutskih jabuka, postavlja se pitanje – da li će ovaj voćarski kraj na severu Bačke, poznat po svojoj tradiciji i kvalitetu, uspeti da se izbori sa izazovima modernog doba? Voćarstvo u Tavankutu možda prolazi kroz teške godine, ali strast i posvećenost porodice Horvat i drugih voćara ovog kraja govore u prilog tome da jabuka iz Tavankuta ipak ima šansu da opstane i pronađe novi put do potrošača.
Tekst i foto: S. Iršević