Аустралијске тенисерке осим победе однеле и лепе утиске из Зрењанина
ЗРЕЊАНИН: Тенисерке Аустралије нису одолеле чувеној банатској кухињи, а посебно супи. Наиме, како „Дневник” сазнаје, кад су први пут пробале домаћу пилећу супу са кнедлама и резанцима, репрезентативке Аустралије у тенису, које су гошће града на Бегеју последњих недељу дана, тражиле су да се овај специјалитет обавезно сваког дана нађе на менију.
Све друго се мења; али ручак мора да почне супом – потврђује наша сазнања Данијел Марковић, тридесетједногодишњи главни кувар хотела „Војводина“.
Тајна ове омиљене супе, уствари, и није тајна.
„Главни састојци су вода, пилеће месо и пилеће кости. Додајемо шаргарепу, печени целер, печени лук, паштрнак, корен першуна, ловоров лист, бибер у зрну и со. Супа мора да се кува најмање четири, пет сати да би била права. Кад је готова, процедимо је и укувамо домаће резанце и кнедле од гриза, и додамо сецкану шаргарепу“, објашњава Марковић.
Тог дана када смо посетили Данијела и обишли супу која се тихо кувала на шпорету у кухињи хотела „Војводина“ на менију је била и орада на жару, пилеће бело месо на жару, пена са пилетином и печуркама и паприком у сосу, разне салате… За десерт - воће.
Данијел, али и остало особље хотела „Војводина“, у којем су биле смештене гошће из Аустралије, али и српске тенисерке са којима су одмеравале снаге на терену у Кристалној дворани, најзадовољнији су када су им гости задовољни. А ако прича о чувеној банатској супи стигне и преко океана, то им је посебна награда. Занимљиво је да Данијел баш и није хтео да буде кувар.
„Желео сам да будем посластичар. Но, није било тог смера овде, па сам уписао куварство и ево ме сад у кухињи и уживам - смешка се симпатични млади, а већ главни кувар хотела „Војводина“”.
Текст и фото: Ж. Балабан