Australijske teniserke osim pobede odnele i lepe utiske iz Zrenjanina
ZRENJANIN: Teniserke Australije nisu odolele čuvenoj banatskoj kuhinji, a posebno supi. Naime, kako „Dnevnik” saznaje, kad su prvi put probale domaću pileću supu sa knedlama i rezancima, reprezentativke Australije u tenisu, koje su gošće grada na Begeju poslednjih nedelju dana, tražile su da se ovaj specijalitet obavezno svakog dana nađe na meniju.
Sve drugo se menja; ali ručak mora da počne supom – potvrđuje naša saznanja Danijel Marković, tridesetjednogodišnji glavni kuvar hotela „Vojvodina“.
Tajna ove omiljene supe, ustvari, i nije tajna.
„Glavni sastojci su voda, pileće meso i pileće kosti. Dodajemo šargarepu, pečeni celer, pečeni luk, paštrnak, koren peršuna, lovorov list, biber u zrnu i so. Supa mora da se kuva najmanje četiri, pet sati da bi bila prava. Kad je gotova, procedimo je i ukuvamo domaće rezance i knedle od griza, i dodamo seckanu šargarepu“, objašnjava Marković.
Tog dana kada smo posetili Danijela i obišli supu koja se tiho kuvala na šporetu u kuhinji hotela „Vojvodina“ na meniju je bila i orada na žaru, pileće belo meso na žaru, pena sa piletinom i pečurkama i paprikom u sosu, razne salate… Za desert - voće.
Danijel, ali i ostalo osoblje hotela „Vojvodina“, u kojem su bile smeštene gošće iz Australije, ali i srpske teniserke sa kojima su odmeravale snage na terenu u Kristalnoj dvorani, najzadovoljniji su kada su im gosti zadovoljni. A ako priča o čuvenoj banatskoj supi stigne i preko okeana, to im je posebna nagrada. Zanimljivo je da Danijel baš i nije hteo da bude kuvar.
„Želeo sam da budem poslastičar. No, nije bilo tog smera ovde, pa sam upisao kuvarstvo i evo me sad u kuhinji i uživam - smeška se simpatični mladi, a već glavni kuvar hotela „Vojvodina“”.
Tekst i foto: Ž. Balaban