clear sky
32°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ИЗГЛЕДА ПАКАО? ПОГЛЕДАЈТЕ Вухледар пред падом; ”Руси не питају два пута, светли над Угљедаром” (ВИДЕО)

27.09.2024. 12:18 12:54
Пише:
Вухледар
Фото: Instagram/ The National Independent

Од краја 2022. године, руске снаге покушавају да заузму Вухледар, рударски град са предратним становништвом од 14.000, који се налази на месту у украјинској области Доњецк где се јужна линија фронта савија улево и протеже се на север кроз источну Украјину.

И при томе трпе огромне губитке. У овим акцијама два пута је уништена 155. бригада маринске пешадије Ратне морнарице Русије, сматра аналитичар Форбса Дејвид Акс.

Можда су коначно на прагу успеха. Одлучан напад 57. моторизоване бригаде руске војске, који је почео ове недеље, пробио је одбрану 72. механизоване бригаде украјинске војске. Сада су руске трупе у јужном делу Вухледара, а исцрпљени украјински гарнизон се можда већ повлачи на север.

Ако 57. моторизована бригада у наредним данима заузме разрушене остатке Вухледара, биће то победа Русије, али веома ограничена. Само долазак до предграђа Вухледара коштао је руске оружане снаге око хиљаду возила и потенцијално неколико хиљада војника.

Тврдоглава одбрана Вухледара 72. механизоване бригаде – уз помоћ мина, артиљерије, противтенковских пројектила и дронова – уништила је читаве руске бригаде.

Серија вишемесечних руских напада преко поља изван Вухледара крајем 2022. и почетком 2023. можда је била најскупља за Русе. У то време руским операцијама на овом сектору командовале су две морнаричке јединице руске морнарице Тихоокеанске флоте: 40. и 155. морнаричка пешадијска бригада.

Пакао Угљедара

На друштвеним мрежама се појавио снимак Угљедара који украјинска војска упорно брани. Међутим и обај град је пред падом. На снимку се види прави пакао у овом граду који Руси непрекидно нападају али и гађају најновијим наоружањем које поседују. Украјински војници немају допуну војске а и снабдевање муницијом им је прекинуто тако да се они постепено повлаче на разрвне положаје. Међутим...

Најкрвавији тренуци рата

Неуспели напади маринаца на Вухледар између новембра 2022. и фебруара 2023. били су међу најкрвавијим у рату до тада. 155. бригада маринске пешадије, која је на папиру имала око 3.000 војника, губила је до 300 војника дневно неколико дана заредом и била је "скоро уништена" до фебруара 2023. године, према пољском трусту мозгова Варшавског института.

Кремљ је послао трупе за замену – и наредио 155. бригади пешадијске марине да се врати у акцију. Убрзо је поново уништен.

 "155. бригада је вероватно два пута у последњих шест месеци учињена неефикасном у борбама упуштајући се у тактички погрешне фронталне нападе у близини Вухледара", закључило је британско Министарство одбране у априлу 2023.

Можда је 40. бригада маринске пешадије прошла мало боље, али не много. Укупно су поморске бригаде и повезане војне јединице такође отписали око хиљаду тенкова, борбених возила, камиона и артиљеријских оруђа, према ВарСпоттингу, колективу који претражује друштвене мреже у потрази за доказима о уништеним возилима у Украјини.

 Огромни губици руских снага

Није случајно што је отприлике оволико возила које користе две бригаде – скоро шест одсто свих возила које је Русија изгубила за 31 месец жестоких борби у Украјини. Губици украјинских снага у и око Вухледара били су знатно мањи, јер су се углавном скривали у рововима и бункерима и уништавали нападајуће Русе из даљине уз помоћ мина, артиљерије, пројектила и дронова.

У четвртак, 26. септембра, 40. бригада маринске пешадије кренула је неколико миља западно дуж јужног фронта, остављајући непосредне нападе на Вухледарску армију. Трећа итерација 155. пешадијске бригаде маринаца налази се на северу, у руској Курској области, где изводи контранапад на инвазију украјинских снага. 

Да ли је заузимање рушевина Вухледара оправдало поновљено уништавање једне или обе ове бригаде, питање је на које може одговорити само Кремљ и преживели из несрећних јединица.

Извор:
Дневник/Б92
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ НАГОВЕСТИО СТРАШАН СЦЕНАРИО Путин: Русија би могла да употреби нуклеарно оружје у случају масовног напада дроновим

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ НАГОВЕСТИО СТРАШАН СЦЕНАРИО Путин: Русија би могла да употреби нуклеарно оружје у случају масовног напада дроновим

25.09.2024. 20:40 20:43
СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Русија спремна да брани интересе на Арктику, УКЉУЧУЈУЋИ ВОЈНЕ
Arktik Rusija

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Русија спремна да брани интересе на Арктику, УКЉУЧУЈУЋИ ВОЈНЕ

20.09.2024. 07:33 07:43
УКРАЈИНА ПАЛА НА РАНГ ЛИСТИ НАЈЈАЧИХ АРМИЈА СВЕТА Ево шта су јој наслабије тачке

На првом месту САД, на другом Русија

vojska

УКРАЈИНА ПАЛА НА РАНГ ЛИСТИ НАЈЈАЧИХ АРМИЈА СВЕТА Ево шта су јој наслабије тачке

20.09.2024. 22:28 22:35
Погинуо пилот СРУШИО СЕ ПРВИ Ф-16 У УКРАЈИНИ Шта се заправо десило, ОБОРИЛИ га РУСИ или ГРЕШКА УКРАЈИНАЦА?

Погинуо пилот СРУШИО СЕ ПРВИ Ф-16 У УКРАЈИНИ Шта се заправо десило, ОБОРИЛИ га РУСИ или ГРЕШКА УКРАЈИНАЦА?

Борбени авион америчке производње Ф-16 се срушио у Украјини у понедељак, а пилот је погинуо, преноси Си-Ен-Ен.
29.08.2024. 18:34 18:40