Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO IZGLEDA PAKAO? POGLEDAJTE Vuhledar pred padom; ”Rusi ne pitaju dva puta, svetli nad Ugljedarom” (VIDEO)

27.09.2024. 12:18 12:54
Piše:
Вухледар
Foto: Instagram/ The National Independent

Od kraja 2022. godine, ruske snage pokušavaju da zauzmu Vuhledar, rudarski grad sa predratnim stanovništvom od 14.000, koji se nalazi na mestu u ukrajinskoj oblasti Donjeck gde se južna linija fronta savija ulevo i proteže se na sever kroz istočnu Ukrajinu.

I pri tome trpe ogromne gubitke. U ovim akcijama dva puta je uništena 155. brigada marinske pešadije Ratne mornarice Rusije, smatra analitičar Forbsa Dejvid Aks.

Možda su konačno na pragu uspeha. Odlučan napad 57. motorizovane brigade ruske vojske, koji je počeo ove nedelje, probio je odbranu 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Sada su ruske trupe u južnom delu Vuhledara, a iscrpljeni ukrajinski garnizon se možda već povlači na sever.

Ako 57. motorizovana brigada u narednim danima zauzme razrušene ostatke Vuhledara, biće to pobeda Rusije, ali veoma ograničena. Samo dolazak do predgrađa Vuhledara koštao je ruske oružane snage oko hiljadu vozila i potencijalno nekoliko hiljada vojnika.

Tvrdoglava odbrana Vuhledara 72. mehanizovane brigade – uz pomoć mina, artiljerije, protivtenkovskih projektila i dronova – uništila je čitave ruske brigade.

Serija višemesečnih ruskih napada preko polja izvan Vuhledara krajem 2022. i početkom 2023. možda je bila najskuplja za Ruse. U to vreme ruskim operacijama na ovom sektoru komandovale su dve mornaričke jedinice ruske mornarice Tihookeanske flote: 40. i 155. mornarička pešadijska brigada.

Pakao Ugljedara

Na društvenim mrežama se pojavio snimak Ugljedara koji ukrajinska vojska uporno brani. Međutim i obaj grad je pred padom. Na snimku se vidi pravi pakao u ovom gradu koji Rusi neprekidno napadaju ali i gađaju najnovijim naoružanjem koje poseduju. Ukrajinski vojnici nemaju dopunu vojske a i snabdevanje municijom im je prekinuto tako da se oni postepeno povlače na razrvne položaje. Međutim...

Najkrvaviji trenuci rata

Neuspeli napadi marinaca na Vuhledar između novembra 2022. i februara 2023. bili su među najkrvavijim u ratu do tada. 155. brigada marinske pešadije, koja je na papiru imala oko 3.000 vojnika, gubila je do 300 vojnika dnevno nekoliko dana zaredom i bila je "skoro uništena" do februara 2023. godine, prema poljskom trustu mozgova Varšavskog instituta.

Kremlj je poslao trupe za zamenu – i naredio 155. brigadi pešadijske marine da se vrati u akciju. Ubrzo je ponovo uništen.

 "155. brigada je verovatno dva puta u poslednjih šest meseci učinjena neefikasnom u borbama upuštajući se u taktički pogrešne frontalne napade u blizini Vuhledara", zaključilo je britansko Ministarstvo odbrane u aprilu 2023.

Možda je 40. brigada marinske pešadije prošla malo bolje, ali ne mnogo. Ukupno su pomorske brigade i povezane vojne jedinice takođe otpisali oko hiljadu tenkova, borbenih vozila, kamiona i artiljerijskih oruđa, prema VarSpottingu, kolektivu koji pretražuje društvene mreže u potrazi za dokazima o uništenim vozilima u Ukrajini.

 Ogromni gubici ruskih snaga

Nije slučajno što je otprilike ovoliko vozila koje koriste dve brigade – skoro šest odsto svih vozila koje je Rusija izgubila za 31 mesec žestokih borbi u Ukrajini. Gubici ukrajinskih snaga u i oko Vuhledara bili su znatno manji, jer su se uglavnom skrivali u rovovima i bunkerima i uništavali napadajuće Ruse iz daljine uz pomoć mina, artiljerije, projektila i dronova.

U četvrtak, 26. septembra, 40. brigada marinske pešadije krenula je nekoliko milja zapadno duž južnog fronta, ostavljajući neposredne napade na Vuhledarsku armiju. Treća iteracija 155. pešadijske brigade marinaca nalazi se na severu, u ruskoj Kurskoj oblasti, gde izvodi kontranapad na invaziju ukrajinskih snaga. 

Da li je zauzimanje ruševina Vuhledara opravdalo ponovljeno uništavanje jedne ili obe ove brigade, pitanje je na koje može odgovoriti samo Kremlj i preživeli iz nesrećnih jedinica.

Izvor:
Dnevnik/B92
Autor:
Pošaljite komentar
PREDSEDNIK RUSIJE NAGOVESTIO STRAŠAN SCENARIO Putin: Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje u slučaju masovnog napada dronovim

PREDSEDNIK RUSIJE NAGOVESTIO STRAŠAN SCENARIO Putin: Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje u slučaju masovnog napada dronovim

25.09.2024. 20:40 20:43
SERGEJ LAVROV: Rusija spremna da brani interese na Arktiku, UKLJUČUJUĆI VOJNE
Arktik Rusija

SERGEJ LAVROV: Rusija spremna da brani interese na Arktiku, UKLJUČUJUĆI VOJNE

20.09.2024. 07:33 07:43
UKRAJINA PALA NA RANG LISTI NAJJAČIH ARMIJA SVETA Evo šta su joj naslabije tačke

Na prvom mestu SAD, na drugom Rusija

vojska

UKRAJINA PALA NA RANG LISTI NAJJAČIH ARMIJA SVETA Evo šta su joj naslabije tačke

20.09.2024. 22:28 22:35
Poginuo pilot SRUŠIO SE PRVI F-16 U UKRAJINI Šta se zapravo desilo, OBORILI ga RUSI ili GREŠKA UKRAJINACA?

Poginuo pilot SRUŠIO SE PRVI F-16 U UKRAJINI Šta se zapravo desilo, OBORILI ga RUSI ili GREŠKA UKRAJINACA?

Borbeni avion američke proizvodnje F-16 se srušio u Ukrajini u ponedeljak, a pilot je poginuo, prenosi Si-En-En.
29.08.2024. 18:34 18:40