light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ОГРОМАН ТАЛАС У ПОЉСКОЈ ЋЕ ПОТОПИТИ ГРАД: "ПИТАЊЕ ЈЕ САТА"! Пукла брана! У Европи драма због поплава,евакуација у Пољској, Чешкој, Бечу!

15.09.2024. 10:54 16:07
Пише:
p
Извор: youtube prinstcrin/ Associated Press

Циклон Борис направио је општу пометњу широм Европе, али ситуација је тренутно најопаснија у Пољској, где је под налетом бујице пукла брана, недалеко од града Глоцко.

Реч је о брани која је подигнута почетком 20. века, а која је висока 29 метара. Овај резервоар за контролу поплава може да прими скоро милион кубних метара воде, преноси ДПА.
Услед пуцања бране је цео град поплављен, сломљени су мостови, а бујица носи све пред собом. Последице ове поплаве прете да униште мали туристички град Ниса.
Градоначелник града Кордијан Колбиарж објавио је на Фејсбуку поруку у којој пише да ће се због пуцања бране у Строње Шлеском испуштање воде из језера са садашњих 600 повећати на 1.000 кубних метара у секунди

Мештани су уплашени и кажу да је "питање сата када ће цео град бити под водом".

п
Извор: Tanjug / (AP Photo/Petr David Josek)

"Град ће ускоро бити поплављен. Питање је сата", рекла је једна мештанка.
У Пољској се једна особа утопила, а 1.600 људи је евакуисано у округу града Клоцка у југозападној Пољској, док су локалне реке достигле рекодни водостај и излиле се у неколико општина после вишедневних падавина. "Ситуација је веома драматична. 
Најдраматичнија је у округу Клоцка", рекао је новинарима премијер Доналд Туск после састанка са Кризним штабом у граду Клоцку, преноси Ројтерс. Око 17.000 домаћинстава у том округу остало је без струје и телефонског домета, а приступ неким насељеним местима је практично пресечен, рекао је Тус. Клоцко, град од око 25.000 становника, делимично је под водом пошто је речни водостај достигао висину од 665 центиметара, што је знатно изнад алармантног нивоа од 240 центиметара и више од рекордних вредности забележених у време обилних поплава 1997. године када је 56 људи изгубило живот. 
 

i
Извор: Tanjug/(AP Photo/Petr David Josek)

"Позивам становнике који треба да се евакуишу да сарађују са спасилачким службама", рекао је Туск. У историјском граду Глухолази, у суседној провинцији Ополе, градоначеник је јутрос наложио принудну евакуацију пошто је река почела да се излива. Ватрогасци, локалне власти и војници од суботе покушавају да заштите мост у граду, покривајући га шљунком како би био тежи и издржљивији. Ватрогасци од почетка викенда помажу у борби с поплавама у југозападној Пољској, док су за данас и сутра најављене нове падавине, што погоршава ситуацију.
 

ч
Извор: Tanjug/(AP Photo/Petr David Josek)

У Доњој Аустрији је проглашен катастрофални и цивилни аларм, поплаве и снегови зауставили су ову земљу. Од јутрос су ватрогасци већ стотине пута интервенисали широм Аустрије. Међутим, јаки пљускови и даље трају, а у Доњој Аустрији ће, према прогнозама, киша падати без престанка барем до поподнева.
Ситуација са поплавама је и даље критична у целој земљи, а ватрогасне јединице су углавном фокусиране на спасавање људи. Прве куће су поплављене у главном граду, а река Беч излила се из корита, као и Дунав. Због поплава затворене су метро линије, а трамвајске линије возе у различитим интервалима.Бечка професионална ватрогасна служба регистровала је више од 1.100 интервенција у последњим сатима због екстремних временских услова. 

č
Извор: Tanjug/(AP Photo/Petr David Josek)


Прве евакуације у Бечу: Бечка професионална ватрогасна служба регистровала је више од 1.100 интервенција у последњим сатима због екстремних временских услова. У Пензингу речица Вин је на неколико места изашла из корита. Нека домаћинства су морала да буду евакуисана, преноси Хојте.
Према речима ватрогасаца, нека здања се сада могу приступити само чамцем. Становници су морали бити евакуисани у раним јутарњим сатима.
Током последња 24 часа, пре свега на мерним станицама у чешким местима Јесенику и Бескидима, пало је преко 200 милиметара кише. 

 

 

Од среде увече на падинама Јесеника пало је скоро 450 мм, на гребенима Крконоша око 400 мм, у Бескидима скоро 300 мм, док смо забележили преко 250 мм падавина у Новохрадским и Јизерским планинама, као и у Острави - навео је Чешки хидрометеоролошки завод у јутрос, а потом су навели какве су - Данас ће пасти углавном до 30 мм, око 50 мм у Јесеницима и Крконошима, док ће у Јизерским планинама пасти око 60 мм. У Бескидима падавине већ јењавају, а данас ће пасти само до 5 мм.прогнозе за данас.
Ситуација са поплавама не јењава, а више Чешких градова биће евакуисано.
- Почиње евакуација Чешког Тешина на Олши и припрема се евакуација у Острави и Бохумину - изјавила је портпаролка.

 

Извор:
Телеграф.рс, Танјуг, Б92
Аутор:
Пошаљите коментар