clear sky
6°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УЖИВО

ВУЧИЋ НА РТС-у ОТВОРЕНО О СВЕМУ "Када би признали Косово, сутра би постали чланица ЕУ" ПРЕДСЕДНИК КАЖЕ ДА РИО ТИНТУ НИШТА НЕ ВЕРУЈЕ и очекује да Србија добије удео у руднику Јадар

21.10.2024. 20:09 21:35
Пише:
вучић
Фото: Dnevnik.rs

Председник Србије Александар Вучић говори о свим актуелним темама.

Председник је гост РТС-а и причаће о Бриксу и евроинтеграцијама, исплативости рударења литијума, Косову и Метохији и дијалогу са Приштином, о изборима у САД и попису у Црној Гори, као и инвестицијама у Србији и поделама у друштву. 

На питање да ли ће Србија имати представника на самиту Брикса, Вучић је рекао: 

"Разговарао сам са Путином и то је једини разлог зашто нисам желео да саопштавам док не кажем у лице ономе од кога сам добио позив - председника Путина. То је израз одговорности. Имали смо садржајан разговор. Разговарали смо о прослави ослобођења Београда, као и о гасном аранжману и очекујем да кренемо у разговор о дугорочном аранжману".

"Четворо министара представљаће Србију на самиту Брикса"

"Истог секунда када сам добио позив председника Путина (за самит Брикса), рекао сам руском амбасадору да имам договорено са Туском. Рекао сам Путину и да нема ових посета, било би ми тешко да дођем из различитих разлога. Четворо министара представљаће Србију на самиту Брикса". 

Председник Александар Вучић каже да ће, на самиту БРИКС-а у Казању, Србију представљати министри Братислав Гашић, Александар Вулин, Адријана Месаровић и Ненад Поповић. 

"Србија је одлуке о европском путу донела давно. Тај пут траје од 2000. године, како год га називали. Људи су сити свега. Сагледао сам и пре неколико дана шта људи у Србији мисле, мада не знају тачно шта Брикс значи. Ниво популарности је 42-42". Та расправа ће се водити у нашој земљи у наредних годину и по - две".

вучић
Фото: Dnevnik.rs

"Желео сам да обавестим грађане Србије - рекао сам да ћу у септембру и октобру разговарати са више од 50 председника и премијера, а досад сам разговарао са 71. До краја октобра биће и више од 90".

"Наше је да се припремамо за Експо. То није само специјализована изложба, нити само промена угледа Србије, већ промена лица Србије. До децембра 2026. морамо да урадимо много више. Морамо да пробамо да урадимо важне ствари на европском путу. Ја сам један од ретких лидера на свету који сме да разговара са председником Путином. После ме је звао и председник Макрон, јуче сам више од пет сати имао састанак са О'Брајеном. Наравно да ме питају за разговоре са Путином".

Путин о ономе што ми зовемо ратом, а они специјалном војном операцијом, каже да је уверен да ће је са успехом привести крају. Ја никога нисам лагао. Свако у Русији зна да кад не буде Александра Вучића или некога ко ће наследити његову политику, да у Србији више неће бити Русије".

"Нико није подигао глас због мог разговора са Путином".

"Знате ли колики је БДП по глави становника пре 12 година, а колики је сад? Онда је био 4.870, а сада 12.461".

"Долазак Туска је од великог значаја, стиже и Мицотакис. Они су, уз Мерца, најважнији лидери Народне европске партије. Долази Урсула фон дер Лајен. Захвалан сам јој што је била два пута у селима око Ниша и не мора увек да долази у свилу и кадифу у Београду. Онда у суботу долази руски министар економије"...

"Сутра би постали чланица ЕУ!"

"Не могу да се сагласим да су заглављене, али да иду споро - иду споро. То није због владавине права... Да признамо Косово или уведемо санкције Русији - сутра бисмо постали чланица ЕУ".

"ЕУ свакако занима литијум, ЕУ занима све у Србији. Европска тајна служба је подносила извештај о руском и кинеском утицају у Србији".

вучић
Фото: Dnevnik.rs

"Рио Тинту ништа не верујем"

"Ништа не верујем Рио Тинту, али верујем нашим стручњацима и експертима. Имате све могуће стручњаке са Рударско-геолошког факултета, француски стручњак исто каже, ускоро ћу са Шолцом да идем да видим то у Немачкој".

"Да, сматрам да би то било изузетно корисно за земљу. То би драстично поправило нашу економску ситуацију. И сада смо најбољи у региону. Да бисмо напредовали још брже, морамо то да урадимо".

"Имате праве и лажне пољопривреднике, који на конференције долазе са 'Нећете копати'. Онда знате да је то политичка фарса". Наша ратарска улагања су скочили са 13 милијарди на 55 милијарди. То није довољно нити ће икад бити".

Враћајући се на посету лозничком крају, председник каже:

"Био сам тамо да слушамо сваког 8 сати. Трудио сам се да пронађем разумевање и саслушам аргументе. Али не аргументе да сумпор кључа на 250 степени, што ставите и у закон, а онда кажете 'мало смо лагали, кључа на 90'. И даље сам спреман да разговарам са сваким. Био сам спреман да одем и у Скупштину. Изгледа да су чланови моје породице најважнија тема литијума".

"По сваку цену су желели да не разговарају јер знају да немају ни један једини аргумент. Имаћете за 2,5 године прилике да изаберете председника који ће бити софистициран, па ћемо да видимо којим ће путем Србија да иде".

"Довешћемо крем де ла крем за литијумске батерије - Французе, Корејце... Ако се и у једном тренутку покаже као штетан пројекат - прекинућемо".

На питање да ли је могуће да Србија има удела у руднику у Јадру, Вучић је одговорио:

"Да, урадићемо све што можемо иако у овом тренутку ми немамо право због свега што су они потписали. Верујем да ћемо успети и верујем да ћете до краја године добити одговор".

вучић
Фото: Dnevnik.rs

„Максимална каматна стопа за стамбене кредите биће 5%“

"За Србију је то од огромног значаја, то је историјски резултат. Поносан сам на све што смо урадили од 2014, када смо кренули у тешке реформе. То је уштеда за грађане Србије. Уверен сам људи добро разумеју да када то добијете, долазе нови инвеститори. Чешки и словачки инвеститори долазе и због тога. Јапански инвеститори неће да долазе ако земља нема инвестициони рејтинг. Борићемо се да и даље дижемо рејтинг".

"Припремили смо неколико важних законских решења. Увек смо били либерални, банке и трговински ланци су добро зарађивали, зарађиваће и убудуће, али доносимо мере крајње заштите за кеш кредите. Огромне уштеде за људе".

"У 2025. максимална каматна стопа за стамбене кредите биће 5 одсто".

"Банке ће и даље имати велике профите, али наш је посао да заштитимо грађане".

"Што се 4 највећа трговинска ланца тиче, од 2016. до 2023. подигли су бруто трговачку маржу са 19 на 36 одсто. Три су страна, а један домаћи. Извините, живите и радите у овој земљи и морате да водите рачуна о грађанима. Ај сад лепо, зарађујте лепо, плаћајте порезе, али да се умирите".

вучић
Фото: Dnevnik.rs

"Просечна плата у Србији у децембру биће 900 евра, а на Врачару 1.500. Имамо све мање у руралним срединама и све мање у малим урбаним срединама. Зато градимо путеве и пруге".

Да је на КиМ добро – није, али се боримо за те људе“

Роба из централне Србије од пре неколико дана поново може на КиМ.

"Немци и Американци су натерали Куртија да нешто прихвати. Он је то прихватио про форме, а камиони данима чекају да уђу. Наравно да је то добра вест, али отворен је један административни прелаз".

"Лаж је да на северу КиМ нема српских институција, јер функционишу оне најважније - здравство и просвета. Да је добро - није. Настављамо да радимо и боримо се за те људе. Не могу да кажем колико новца улажемо у наш народ на КиМ, али то је апсолутни рекорд. Не постоји чудотворац који може да буде на гала вечери у Белој кући, а сутрадан код Путина. Србија је мала земља која успева да се бори против највећих западних сила за Косово. За 12 година учествовао сам на већини састанака. То је тако жилава борба. Борићу се до последњег тренутка, докле год будем имао било какав утицај на власт".

"Рок је 45 дана, 28. или 29. треба да их представимо, идемо у Народну Скупштину".

"Листа чекања је срамота за све нас“

"На годишњем нивоу трошимо 5,3 милијарди евра на здравство. За иновативне и ретке болести трошимо стотине милиона - више од многих најразвијенијих земаља".

"Листа чекања је срамота за све нас. За ових 12 година трудио сам се да сагледам све проблеме. Људи када дођу у болнице виде напредак. Шта ће нам све то ако нам 32.000 људи чека на операцију кука 8 или 9 година. Имамо 62.000 људи на листама чекања - највећи део су кук и колена. Није то питање технике и бројева, већ бриге за људе".

"Увели смо допунски рад викендом у две смене, што значи да на годишњем нивоу можемо да урадимо 10.000 операција више, односно укупно 16 или 18 хиљада када је реч о куку и колену".

"Катаракту решавамо до краја јануара, а све листе чекања до септембра или октобра 2026. То много кошта, а надамо се да ће и раније. До септембра или октобра 2026. неће бити ниједан човек на листи чекања за кук и колено".

 

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар