few clouds
12°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ УЖИВО О СВИМ ВАЖНИМ ТЕМАМА

ВУЧИЋ: Инвестициони кредитни рејтинг Србије изузетно добар сигнал за цео свет; Крај 2027. године дочекаћемо са БДП-ом од 103 милијарде евра

06.10.2024. 21:14 22:45
Пише:
TV Pink Screenshot
Фото: TV Pink Screenshot

Председник Републике Србије Александар Вучић гостује у емисији Хит твит на телевизији Пинк.

Председник Вучић говори о о историјском кредитном рејтингу Србије и свим важним и актуелним темама.

О историјском кредитном рејтингу Србије
- То је резултат рада у претходним годинама. То је изузетно добра вест за грађане наше земље, толико добра да сви они други који ишчекују лоше вести су ућутали. Шта је то што доноси људима у Србији. Пре свега, једну јасну поруку младима у нашој земљи, да остану овде и да поштеним и тешким радом могу нешто да постигну. То значи да постајемо привлачнија земља. Већ сутра ћемо видети на тржишту капитала прве ефекте.

Председник Вучић истакао је да Србија једина у региону има инвестициони рејтинг.

- Могли сте да видите невероватно гласно ћутање у нашем окружењу... Турска је имала рејтинг од земаља кандидата 2012, али га је у међувремену изгубила. Србије је данас једина земља кандидат за ЕУ која има кредитни рејтинг - казао је Вучић.

- То је доказ да су јавне финансије сигурне и стабилне, то ће за наше компаније бити неупоредиво повољније и то је сигнал за цео свет у каквој се ситуацији Србија налази. Да ће задуживање на тржишту капитала ће бити повољније. Мораћемо још много да радимо и напредујемо и даље побољшавамо наш рејтинг али ово је један чудесан резултат.

TV Pink Screenshot
Фото: TV Pink Screenshot

- Нама је 2012. смањен кредитни рејтинг управо због свега што су радили 2008. и 2012. После тога смо 4 степеника расли до овде, знате ли колико су тешки ти степеници? Сад кад погледате, пре 10 година, када су и отац и мајка моји били против онога што сам радио ма колико их уверавао да је то за добробит Србије, када смо морали да смањимо део пензија и плата у јавном сектору, да бисмо данас дошли до тога да су највише плате у региону. Испред нас су били и Црна Гора од које имамо 50 одсто веће плате, и Босна и Херцеговина. Када водите тако јасну и добру фискалну политику, дуг и тежак разговор министар финансија, Вучевић и ја, морао сам да им помогнем да скинемо 3,5 милијарде евра жеља наших министара. Морао сам ја то све да скрешем.

Показало се да је политика рада и марљивости, као и тешких одлука, она која се увек исплати, истакао је.

"Плата наставника је 97.000, биће преко 103.000"

Вучић је рекао да је комплетна кумулативна инфлација 82 одсто, а раст плата је од 120, што значи да је за 40, 50 и 60 посто бољи животни стандард.

- Он је значајно већи. Плата наставника је била 44.000, а сада је 97.000 - рекао је председник Вучић и додао да ће она сада бити преко 103.000 динара.

- Плата учитеља и разредног старешине износи 103.879, то је основна плата. Да ли је то довољно? Није никад и то је добро, да људи желе и осећају да је држава снажна и да жели више. Само морамо да будемо фер према себи и кажемо шта је велика ствар, а шта може да буде боље. Разлика у платама је између 120 и 125 одсто, колико је стандард бољи и већи.

- То је толико глупо, бесмислено и безобразно да немам речи. Они који су давали плате од 40.000 динара, ти им ваљда најбоље мисле - рекао је.

- Држава мора да покаже своју озбиљност, снагу. Ми смо им повећали 50 одсто плате у односу на све друге у јавном сектору, е сад да ли смо у праву или нисмо, имали смо различита мишљења. А то да ће неко да постигне нешто ако ће да демонстрира - неће, рекао је.

- Просветари су у праву и заслужују извињење, то ће бити завршено до краја године.

О насловима опозиционих медија и наводима Шошкића

- У његово време смо добили корак назад и због његове власти у Народној банци смо добили корак назад. Сада први пут у историји имате стабилан курс динара. Они би разорили приватни сектор, поново бисмо имали 500.000 незапослених. Немам проблем са свим њиховим речима, осим што је безобзирно. Немојте да вас подсетим да је Шутановац рекао да ће да гласа за СНС када плата пређе 500 евра, сада очекујемо 1.000 евра просечне плате. Уздали смо се у рад - истакао је.

- Задовољан сам што се то догодило 5. октобра, Србија се отворила према свету. Ту сам поборник онога о чему је говорио чак и Раде Богдановић, донели су нам потпуну националну, државну и економску пропаст. Кад је човек независтан, па кога да се плаши? Довели су нас до тога да изгубимо заједничку државу, нису ништа учинили да помогну нашем народу да се изборе за државну заједницу. 2008. смо добили независно Косово које је, под знацима навода наравно, подржало њихову коначну одлуку, и коју је подржало 90 земаља Запада.

- Земља иде напред и не могу то да зауставе - рекао је председник.

"Никада нижи јавни дуг"

Како је истакао Вучић, Србији није проблем јавни дуг, те је открио да је он 46,4% у односу на БДП и да је то такође историјски ниво.

- Никада нам нижи није био јавни дуг у последњих не знам колико година. Оно што је важно то је да морамо да држимо то под контролом на сваки могући начин и мислим да ћемо у томе успети - навео је Вучић.

Потом је истакао да су постојале банке које су служиле за пљачкање народних пара, те појаснио како је тада изгледао модус операнди пљачкања Србије.

TV Pink Screenshot
Фото: TV Pink Screenshot

 Постојале су банке које су служиле за пљачкање народних пара
Потом је истакао да су постојале банке које су служиле за пљачкање народних пара, те појаснио како је тада изгледао модус операнди пљачкања Србије.

- То је служило за пљачку народних пара. Дође министар из највеће странке, тадашње Демократске странке и каже: "Ја ћу теби пошто си ти велики бизнисмен да дам 20 милиона евра, ти ћеш мени да донесеш 5 милиона у кешу, ал ти нећеш да даш никакав колатерал за то што си узео". Они не гарантују ничим, гарантују непостојећим кабаницама и кишобранима и после 6 месеци кажу "Узмите кабанице и кишобране, пара нема". Паре су поделили између себе. То је био модус операнди пљачкања Србије - испричао је председник.

Пападакисова каже да људи који истичу да кредитни рејтинг није ништа, није у реду јер се таква чињеница не може игнорисати.

- Веома ми је жао Душана Вујовића - рекао је Вучић.

О посети Бин Заједа

- Упркос Косову и свему успевамо ово да изгурамо... Него Горан да објасни зашто је ове у окружењу највише заболела посета Бин Заједа и кредитни рејтинг? - упитао је Вучић.

На то је Шарић додао да је шутња о главним дешавањима у Србији у регионалним медијима била веома уочљива.

- Тешко је наћи неког државника који овде није био. А нико од њих није обишао земље региона. Како они заобилазе те вести, тако ти државници заобилазе те земље - рекао је. Како каже, то прво значи да је Србија средила своју економску ситуацију. Друго, додаје да је средила јавне финансије, као и да је то позитиван сигнал инвеститорима, као и да показује да је Србија кредибилна земља.

- Када сам ја дошао у Србију пре 15 година, моја Ријека је имала 2 шопинг мола, Београд такође, а сада их има 7 и сви су пуни. У пракси то заправо значи то - рекао је Шарић.

Како је рекао, Бин Зајед није трећеразредни службеник, већ један од најмоћнијих људи света.

- Ако он има лош дан то цела светска економија осети - истакао је Шарић.

Вучић је испричао да је Бин Заједа упознао још као министар одбране, те да тада није знао колико је он био значајан.

- Сви су говорили да је он најмоћнији човек залива. Питао ме три пута шта желим, и ја рекао "ништа хвала на пријатељству". Причали смо о свему о географији јер још нисмо имали одлуку о фискалној консолидацији, и он нам је страшно помогао. Људи морају да знају да смо захваљујући њему уштедели за земљу стотину милиона евра. И на крају ручка ме је опет упитао шта желим у ствари, и тада сам му рекао само да дође у Србију. Примио сам га у очевој кући и код нас је обичај да мушкарци као за славу не седају, и то га је одушевило. Он је у стању да најмоћнијој земљи света каже "хајде сада напустите ту базу". Он и Бајдену и Путину каже све што жели, има сарадњу са Сијем, и пратио сам односе према Кини, и ја његове савете неретко користим - рекао је Вучић

Вучић о доласку Зеленског у Дубровник
Председник је нагласио да ће бити тешка недеља по питању санкција Русији.

- Биће нам тешка недеља по том питању, не знам је л' учествујемо или не у скупу. Мислим да је за среду заказан у Дубровнику, видео сам текст предлога Декларације и да сви морамо да уведемо санкције и чекају још само Вучићево одобрење - рекао је Вучић.

Говорећи о економском споразуму са УАЕ рекао је да када они направе дронове, Србија може брже да их добије, да је то велика ствар за извоз робе и да ће то умногоме унапредити земљу и да ће то бити приметно у годинама које долазе.

- Наравно да сам у праву, ја волим те људе и знам колико им је стало, али знам шта је то што они не могу да знају. Мој посао је да чувам овакве финансије. Није питање да ли ћете да добијете једне изборе већ којим путем иде земља - рекао је Вучић говорећи о синдикатима.

О изградњи пруге и обилазнице
Председник је истакао да ће наши мађарски пријатељи решити проблеме са пругом.

- То је важно за све нас. Неће бити лако да издржимо све пројекте то много кошта. Банатска пруга кошта милијарду, али до сада смо издржали. Важно је да све што смо замислити до Експа 2027. и завршимо - рекао је Вучић и додао да је народ навикао на овакве вести, иако то баш и није тако поготово ако се узме ситуација до 2012. године.

Од Београда до Будимпеште стизаће се за 2 сата и 40 минута, на шта је Пападакисова рекла да је то огромна инвестиција која захтева храброст и инвестицију.

- Бенефит не видите одма већ у наредним годинама које долазе. Бржи превоз путника, за све нас то значи, али и робе. Убразавају се процедуре извоза и за оривреду постаје све ефикасније. Није невероватно јер се то у Европи већ дешава, али ево неко је и код нас морао да преузме тај пројекат изградње пруга - казала је Пападакисова.

Шарић каже како Хрвати још увек немају такве пруге.

- Данас ситуација у Србији изгледа надреално... - додао је он.

Вучић је рекао да је својевремено нуђено Хрватима да раде заједно, те да ће главни пут Србије ићи преко Мађарске до Беча, али да ће и брза пруга до Шида бит изграђена, те да ће се спојити и са Дубровником и Загребом.

Истакао је да Србија има најмодернију железничку станицу на Прокопу, додавши да су најуреднији возови.

- Жена вам доноси Зеро Колу, надам се да то нису увели само због мене... Не стигнете ни да попијете, а већ сте у Новом Саду. Све је чисто као да сте у Швајцарској, а не у Србији - рекао је Вучић, па додао:

- Крали су нам каблове стално, и ту имамо проблеме док све похапсите и то је успоравало возове. Од данас воз поново иде 200 на сат. Решили смо тако што смо узели резервне делове од наших пријатеља из Кине. Ухватили смо те групе лопова - додао је.

О новој аутобуској станици Вучић је рекао да је битна ствар што људи неће морати да се увлаче у центар града.

TV Pink Screenshot
Фото: TV Pink Screenshot

О изјави Поноша
Председник Вучић је, осврнувши се на изјаву Поноша, рекао да ће они за 8 година почети да причају да су они градили Београд на води, додавши да то уопште није виц.

- Они су нама уништили возове, железничку станицу, ми изградили нову, а они и даље мисле да то не ради, јер је то у њиховим балонима немогуће. Они не верују да постоји нова аутобуска станица, не постоји Прокоп, већ је војска била савршена у њихово време када смо топили тенкове, а нисмо имали ништа од оружја и оруђа, а од летелица имали два Мига који су били као мртвачки сандук - рекао је Вучић.

Шарић је на изјаве опозиције о новој аутобуској станици рекао да се сећа првог доласка у Београд, те да је посетио тада железничку станицу која је изгледала ужасно, пре 17 година.

- То се не може негирати. Возио сам се и новим возом. Такође Нови Београд је широк има места за паркинг и за све и много је подеснији за све те ствари - казао је Шарић.

Вучић каже да сумануто звучи када објашњавамо себи да имамо једну од најмодернијим железничких станица у Европи.

- Они живе у затвореним круговима својих лажи - каже Вучић.

О видиковцу на Каблару, опозиција је такође "окренула плочу" у односу на период када је изградња кренула.

- Ово боље говори само за себе него што ми говоримо - истакао је Вучић након што је приказан видео о "промени плоче" у опозиционим медијима.

Очекујем у наредних 48 сати жесток одговор Израела
- Ја сам у Њујорку неколико чудних састанака имао и много научио. Они су били затворени за јавност и ту су били најмоћнији људи света... Постоји ствар у савременом свету где свако добије простор за деловање, посебно јер људи не траже нешто што је нормално, добро и вредно пажње. Људе привлачи оно лоше и негативно. Зато се појављују људи које никада не бисте узели ни за потредседника кућног савета... Али, то се неће променити у ери социјалних мрежа. Биће све више оваквих ствари где ћете морати да слушате полуписмене. Не дао Бог да се дочeпaју власти, држава није играчка... Ово је сувише озбиљно и то не може ни да привуче пажњу. Очекујем у наредних 48 сати жесток одговор Израела, напад на иранска не само либанска постројења - рекао је Вучић.

О дешавањима на Блиском истоку
- Што се овог сукоба тиче осећа се по цени нафте, о томе морамо да бринемо и повећана цена ће у неком даљем периоду значити промену и других цена, мислим на цео свет... Америка то себи не сме да дозволи. Сва моћ Америке почива на 3 ставке, ја нисам противник већ само рационалан... Једна је најјефтинија нафта и бензин готово у целом свету, јефтина храна и треће је да стамбени простор добијете да га отплаћујете цео живот, али га имате. То је суштина Америке, на изразито вредним људима - рекао је, па додао:

- Мислим да немају луксуз да дозволе рат, али да ли може да измакне контроли, па може... Све што су мислили да могу да контролишу и наносе штету Русији то може да се врати као бумеранг јер ситуација на фронту није једноставна за украјинску страну, пред нама је да то пратимо. Када се све то догађа у свету, мислите да ће неко да каже 'добро је да немамо рат'... Мисле да се то тамо негде дешава, ја могу себи да дозволим да то кажем. Нас се не тиче шта се збива споља. Тако нисмо схватали ни кад је пао Берлински зид, нисмо схватили да будемо јединствени током деведесетих, да се обрачунавамо са руководством Српске и да ће то проћи некажњено... Никад нисмо разумели шта је економска моћ... Све се у свету променило, само се ми правимо да не видимо то. Ово што се дешава у Америци, стало је мало више од 4 недеље до избора и то је фасцинантно што се Маск појавио на Трамповом скупу. Он је интелектуалац и геније... Није једноставан у комуникацији, и он зна о Србији много ствари. Видите, не једноставног човека, али човека који много зна и то што он говори није наивно и шта гдо он говори то ће остати записано - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ми свој интерес треба да гледамо и како да сачувамо своју земљу и да водимо рачуна јер се у свету "слонови туку" и Израел има војску са којом мало ко може да се мери.

- Амерички ХИМАРС је слабији од истог оружја Израела, у свему је слабији, а реч је о врхунски прецизном која наноси велику штету Русији. Изарелски дронови су много јефтинији него амерички рипери, а постижу једнаке ако не и боље резулате као амерички - рекао је Вучић.

Додао је да се компликују односи, говорећи о ембаргу Макрона за продају оружја.

- Изарелски војник или дрон што види то иде кроз компјутерски систем и то сви виде. Ово су први дигитални ратови и веома их је тешко савладати... Свакако ће Хезболах и Иранци нанети штету, али Израел има велику доминацију... Ми ћемо покушати да урадимо и нешто променимо у наредне три године, и да ту врсту оперативности обезбедимо у нашој војсци и потребна су велика улагања - казао је Вучић.

 

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар
НАДБИСКУП БЕОГРАДСКИ БИЋЕ ПРВИ КАРДИНАЛ У ИСТОРИЈИ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ У СРБИЈИ Вучић: Велика част за Србију
Ladislav Nemet

НАДБИСКУП БЕОГРАДСКИ БИЋЕ ПРВИ КАРДИНАЛ У ИСТОРИЈИ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ У СРБИЈИ Вучић: Велика част за Србију

06.10.2024. 18:28 18:44
ВУЧИЋ: Србија ће увек бити снажан и поуздан партнер УАЕ

ВУЧИЋ: Србија ће увек бити снажан и поуздан партнер УАЕ

05.10.2024. 19:07 19:11
СРБИЈА ПРВИ ПУТ ДОБИЛА ИНВЕСТИЦИОНИ КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ Вучић: Готово читаву деценију тежимо овоме ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК ЗА СРБИЈУ

СРБИЈА ПРВИ ПУТ ДОБИЛА ИНВЕСТИЦИОНИ КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ Вучић: Готово читаву деценију тежимо овоме ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК ЗА СРБИЈУ

04.10.2024. 22:39 22:43