clear sky
16°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ О ЕКОНОМСКОМ СТАТУСУ СРБИЈЕ: Средићемо ТРГОВИНСКЕ ЛАНЦЕ, МАРЖА ОД 36 ПОСТО НЕЋЕ ПРОЋИ!

26.10.2024. 10:47 10:54
Пише:
Aleksandar Vučić
Фото: TV Prva/printskrin

Наша држава је са четрвтог места скочила на прво место по стопи раста. Просечна стопа раста у Евровзони 0,6, а у ЕУ 0,75, у Србији ће бити 3,9 или 4,о. Растемо петоструком брзином у односу на друге земље Европске уније, поручио је Вучић.

-Изненађен сам жилавошћу руске економије.  Та економија и спорије расте него наша, и пропорционално према популацији спорије расте. Србија се наоружава боље него други, Србија гради путеве више него други. Сви кажу мора држава да обрати више пажње на њих, е па не мора. Држава увек мора да буде одговорна за све, држава мора да помогне свима, а онда кад не помогнемо, као што нисмо помогли једном уметнику који је захваљујући нама зарадио милион евра, он је рекао "Ви ми одузимате право на рад", како му то ми узимамо право на рад? - истакао је председник.

- Мислите ли да ја морам да бринем о политичком рејтингу? Који разлог за бригу имам? - питао је Вучић и истакао како су друге странке прошле на претходним изборима, па је додао да није забринут због унутрашње политике.

Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

- ММФ је рекао да су економски резултати изузетни у Србији, то је рекла и Фон дер Лајен, није мени економија разлог за бригу, ни политички рејтинзи, мене брине само спољна политика.

Говорили су да је самоубилачки потез фискална консолидација, а сада смо први у региону. Просечна стопа раста у ЕУ биће 0,8. У Србији ће стопа раста бити 3,9 или 4. Била би и већа да нисмо имали сушу. Ми растемо петоструко већом брзином него земље ЕУ. Много заостајемо, али много брже напредујемо - казао је Вучић.

- Наоружавамо се брже него сви други, градимо путеве више него сви други у Европи. Поједох се жив размишљајући како да у свакој сфери будемо успешни - додаје председник.

Добили смо инвестициони рејтинг

Председник је причао о истраживањима, и рекао да нема никакав разлог за бригу, пошто је на убедљиво првом месту по поверењу грађана.

- Добили смо инвестициони рејтинг, Мудис ће нам догодине за два степеника дићи рејтинг. Немамо никаквих проблема. Људи из ММФ-а су рекли да је импресиван наш напредак. И то нико није објавио, ни РТС. За њих је битније када се њих 150 скупи да блокира пут. Нису ми разлози за бригу економија или рејтинг, већ судбина Србије. Лудило се проширило - казао је он говорећи о сукобима у свету.

Председник је рекао да ће на састанку Европске политичке заједнице говорити, на истом скупу где ће причати и Зеленски и Ердоган.

- Како да се некоме допаднем ако кажем истину. А истина је заустављајте рат, ако Бога знате! Неће нико имати струју, људи. Шта да радимо свуда у Европи, за три године неће бити струје. Неће људи да копају угаљ, сви хоће у менаџере. Ми у ЕПС имамо исти број запослених, само се повећао број људи у канцеларијама. Живи се боље, неће људи то да раде - истакао је Вучић.

Казао је да ће банке и трговински ланци добити одговор.

- Немојте марже да вам буду 36 одстољуди! У реду је да буде 18, алибрате мили -36 одсто. Немојте то да радите овој земљи, да искоришћавате наше гостопримство, и мислите да смо будале. Него шта ће, него ће да поступају по правилима државе. Само сачекајте комисију за заштиту конкуренције. А мере ће бити силаз доле са тим ценама. Па да видимо да ли ће да слушају или не. Е сада имате да слушате и радите како вам кажемо. Тако ће бити и са банкама - нагласио је председник.

Истиче да нико не сме да се игра са државом, и да је у реду да банке имају профит, и да их нико не тера да финансирају оно што не желе.

- Е онда покажите поштовање према држави. Узимате људима 28 одсто на недозвољене минусе. Ко то да издржи! Каснила човеку плата три дана, а он му узме 29 одсто. То нису зеленашке, већ лудачке камате!

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар