clear sky
21°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић из Њујорка НИСАМ ИМАО ЛАКЕ РАЗГОВОРЕ ШТО СЕ ТИЧЕ КиМ; Морамо да чувамо мир и опстанак за наше становништво

27.09.2024. 19:41 20:05
Пише:
Вучић
Фото: Tanjug video printscreen

Председник Републике Србије Александар Вучић обраћа се уживо из Њујорка грађанима.

- Мислим да смо направили важне контакте. Што се политике тиче, није лако пред нама, али мораћемо да радимо више и снажније, мораћемо да поправљамо ситуацију у рударству и енергетици, на пољопривреду не можете толико да утичете, али је важно да урадимо све оно што можемо. Радимо на свему, и срећан сам што неке друге земље препознају Србију, а много ће значити што ћемо председавати вештачком интелигенцијом, и то ће бити још један камичак који показује колико вредно радимо, то је будућност - навео је Вучић.

Како је даље навео, главна вест је Блиски исток, и светска политика.

- О чему год да се говори, ништа од тога није тема у поређењу са Блиским истоком. Он једе америчку пажњу, али нисам сигуран да је то сјајна вест за Украјину, јер се све више тиме баве, али Европа мора да настави да ради, треба да се тражи примирје, јер кад уђете у једно, онда долази и друго и треће. Тешко је онда враћати се ратним навикама, како год. Стопа раста у Европи је минимална, али процене немачких института каже да ће бити мањи раст, са 1,4 на 0,8 проценат раста, што ће се одразити и на нас - додао је.

Приоритет свега мора да буде заустављање конфликта у Украјини, навео је.

- Нисам имао лаке разговоре што се тиче КиМ, не могу да говорим о детаљима, али целу ноћ и јутро анализирам све, и искрено и отворено сам рекао опозицији Србије и ништа нисам крио, имамо различита мишљења око доста ствари. Али сам добро разумео ко је стајао иза одређених акција, и ко је против неких акција које је Куртијев режим спроводио. То је компликован чвор у ком морамо да чувамо мир и опстанак за наше становништво на КиМ. Али водећи интерес о свим грађанима Републике Србије, преноси Курир.

- Рекао сам да после 15. септембра очекујем велике проблеме и видите како се то поклопило. И у Украјини се убрзава ситуација и тек ће се убрзавати, између осталог.

О разговору са Нетањахуом

- Пратио сам његов говор, и прво морамо да разговарамо са свима. Имамо безброј арапских пријатеља, имамо коректан однос према јеврејском народу. Када сам се састао са Бибијем, онда су рекли што си се састао, а посао председника Србије је да разговарате са свима. Што није свако успео, као што сам ја причао са премијером Израела. Он је рекао "Александра хоћу да примим", тиме Србија показује да имамо углед и постајемо важнија земља на светској мапи. И ја само мислим из онога што сам могао да осетим, не само да чујем, познајем Путина и могао сам да осетим... Причали смо минимално 20 пута, и када причате са неким толико пута и толико дуго, то су дани и дани проведени, некога упознате. На основу тога сам закључио шта ће се десити у Украјини — нажалост био сам у праву.

- Нетањаху је врло одлучан у својој акцији, нажалост, ми нисмо ти који могу да зауставе рат и сукобе - навео је Вучић.

О говору у Генералној скупштини УН

Како је даље додао, многи представници земаља су дошли, и поред тога што немају времена, да чују његов говор.

- Нико нема времена, ја сам замолио да се говор скрати, али срећан сам што смо успели да доведемо важне људи и по први пут имамо некога са киме можемо да разговарамо — од Клаудије Тени до... Нисмо много тога променили, али да ли је нешто лакше, да нас чују и саслушају, то може - додао је. 

Што се тиче јаза између малих и већих земаља, Вучић је навео да се подиже политички глас.

- Букти политичка борба у Африци између Кине и Америке, део колача имају Французи, Руси, али је то мали део велике торте, а што се тиче утицаја, Кина је угрозила доминацију САД. Ако постоји контитент где је пуна доминација САД то је онда Африка. Зато се ти гласови чују из Африке и Јужне Америке, где има група од 8 земаља, где САД има контролу на свега 2 земље, и шире се и по Карипским земљама, али ће суштинска борба бити око вештачке интелигенције, ко ту победи, владаће светом - додао је. 

О вештачкој интелигенцији

Додао је да желимо да будемо у тзв. четвртом вагону напретка, да не каскамо ни за којом земљом.

- Није питање вештачке интелигенције само, када дође до 5Г рећи ће "аха, то је да нас пратите", али морамо да гурамо без обзира на то, да се убрзано боримо за земљу и да не слушамо те теорије завере. Ко изгуби данас једну годину, изгубио је много више година напретка. Једна грешка направи велику разлику! Уколико се не уђе у неки вагон. Имао сам разговоре са Борељом и њима, и 5 година су ме гађали чекићем по глави око Русије, а док ви објасните... Ћутите и гурај даље. Али више није Русија, сад је то питање ад акта, сад је шта да урадимо против Кине?

Председник је додао да је увек нека борба против некога.

Овим је председник Републике Србије Александар Вучић завршио седмодневну посету Њујорку где је присуствовао 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација. 

Извор:
Kurir.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
"НЕМА ВЕЛИКИХ УСПЕХА У ЈЕДНОМ ДАНУ" ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ЊУЈОРКА: Наша позиција није лака

Председник Србије о горућим темама

Вучић

"НЕМА ВЕЛИКИХ УСПЕХА У ЈЕДНОМ ДАНУ" ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ЊУЈОРКА: Наша позиција није лака

26.09.2024. 20:58 21:33
(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ
Милош Вучевић

(ФОТО) НАКОН ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ У СРПЦУ ИЗГРАЂЕН НОВИ ВРТИЋ Премијер Вучевић: Пренећу председнику Вучићу да смо завршили пројекат као потврду да смо једно тело и народ

26.09.2024. 14:34 16:02