overcast clouds
18°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ТУСКОМ ПОРУЧИО: Отворили су ми видике и нову наду; премијер Туск се обратио на српском

24.10.2024. 12:46 13:05
Пише:
Александар Вучић
Фото: Screenshot Instagram buducnostsrbijeav/Ilustracija

Туск је раније данас разговарао и са председником Владе Србије Милошем Вучевићем, а одржана је и пленарна седница делегација влада Србије и Пољске.

- Синоћ и јутрос сам имао част да на озбиљан и одогворан начин разговарам са премијером Пољске, почаствован чињеницом да је посетио Београд и желим да се захвалим Туску јер је и као председник ЕС долазио у Београд и доносио добре поруке за нашу земљу. Данас је Пољска партнер од изузетног значаја за Србију. Замолио сам господина Туска да нам помогне и у сфери биотехнологија, биокампова, да почнемо да радимо заједно. Мислим да Србија има знања и да помогне Пољској. Разговарали смо и о свим другим темама и о томе шта Србију чека на европском путу. И Мицотакис и Туск, осим што су најснажнији премијери, пренели су ми значајне поруке по питању чланства у ЕУ и напретка Србије. Знате колики сам скептик, отворили су ми видике и нову наду да можемо у будућности да очекујемо другачији однос. Синоћ смо дуго разговарали, више од четири сата. Говорили смо о важним питањима, замолио сам да ме саслуша по питању КиМ, изнео сам чињенице, замолио га да провери, захвалан сам премијеру Пољске на томе што ме је саслушао и што је желео да чује нашу страну. Говорили смо и о глобалним и геополитичким питањима, о рату у Украјини, на Блиском истоку и сва друга важна питања. Гледали смо колики је ниво наше сагласности. Премијер Туск би желео да види пуну усклађеност са евроспким декларацијама односно у погледу санкција против Русије, то не кријем. Трудио сам се да позицију Србије објасним, да укажем на то колику смо подршку у хуманитарном смислу, финансијском пружили Украјини и изнео сам позицију Србије- рекао је председник и додао:

- Мислим да је боље да понекад човек краће говори, да у личној ноти кажем да сам Вам веома захвалан што сте дошли овде. За нас је ово велика част, за мене је ово лична привилегија, имао сам много тога да научим и чујем од Вас и надам се да није последњи пут у току мандата. 

Премијер Туск нагласио је да Пољска подржава европски пут Србије те да без Србије ЕУ није комплетна.

-Поздрављам економски успех Србије, то је добит за ЕУ. Подржавамо регионалну сарадњу, нарочиту иницијативу Западни Балкан. Свесни смо амбициозних планова које Србија има када је у питању план раста како би убрзала европски пут. За Пољску су важни односи са Србијом, нарочито јачање економске сарадње. Мој пријатељ Вучић ми је рекао да би волео да овај регион ускоро види у ЕУ - рекао је Туск који је говорио на српском језику, а председник Вучић констатовао да нико од гостију није "овако течно говорио на српском језику".

Туск је оценио да проширење ЕУ мора да обухвата и Србију.

-То је тежак и мукотрпан процес, и једна и друга стана су донекле разочаране. Говорићу у ЕУ да не постоје неспоразуми и проблеми које не би били у стању да решимо на нивоу Србије и ЕУ и да не постоји ништа што би представљало препреку проширењу. Хвала вам за тај гест и да си се драги пријатељу определио за разговор иако си имао атрактивну политичку понуду у истом тренутку. Сви су то приметили и ја сам веома задовољан због тога јер смо разговарали и о другим пољима наше сарадње. Сваки пут када долазим у Београд ширим очи од одушевљења колико се Београд и Србија брзо развијају. Свако ко дође, ко се врати у Београд под великим је утиском онога што се овде дешава. Честитам ти за све што си постигао, колико си труда уложио да Београд изгледа као савремен град. Имате све разлоге да будете поносни и да вас као партнери третирају све политичке силе. Српски понос није само историјско питање већ је заснован на чињеницама, на делима. Чини ми се да смо и сада направили огроман корак напред у сарадњи Пољске и Србије, и за добробит наших народа. 

kurir.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар