clear sky
13°C
18.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0508
usd
105.2142
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Панаотовић: Срби више нису грађани другог реда, битно је утицати на процесе

13.09.2024. 10:03 10:06
Пише:
бојан панаотовић
Извор: kcns.org.rs

Преносимо интервју Портала083 са Бојаном Панаотовићем.

Портал083:Гдине Панаотовић као изврстан познавалац прилика у Црној Гори, какво је Ваше мишљење о раду 44 Владе након реконструкције?

Важно је ствари посматрати објективно и непристрасно. Влада је након реконструкције мултиетничка, нема грађана другог реда и то је велики квалитет и конкреран искорак, нарочито након вишедеценијске дискриминације, рецимо, Срба који се нису саглашавали са политиком ДПС-а. Даље, непобитан факат је да је попис у Црној Гори спроведен и да ћемо у наредних 30 дана имати резултате који у великој мери одражавају стање ствари у Црној Гори за разлику од прошлог пописа који се одвијао у атмосфери страха и притисака.

Неупитна је чињеница да се плате и пензије повећавају. Тачно је да расту и цене, али цене расту у целом свету због ратова и других проблема. Ова влада ради на поправљању односа са Србијом као кључним суседом  Црне Горе и то је, такође чињеница. Наравно да има пропуста и грешака, нема савршених влада, али ова влада заслужује веома солидну оцену. 

Портал083:Кампања у Подгорици је увелико у току, на истима се појавило више од десет листи, како српског тако и суверенистичког блока, колико је то добро за политичке процесе и договор након избора? 

Избори у Подгорици су веома неизвесни и може се догодити да се питање власти прелама преко једног или неколико мандата. Блок око Јакова Микатовића који ће освојити око 10% гласова поставиће се уцењивачки и тражиће мањинску подршку за Ракчевића као градоначелника Подгорице. Уколико УРА и Милатовић прихвате подршку ДПС-а то ће бити повратак ДПС-а прво на мала, а потом на велика врата на главну политичку позорницу Црне Горе. 

Владајући блок овај сценарио може да избегне интензивирањем кампање и освајањем натполовичног броја гласова у скупштини Подгорице или мањинском подршком Ракчевићу уколико буду „танки“ с гласовима. Сваки сценарио за демократске процесе бољи је од повратка ДПС-а, било на мала било на велика врата. 

Портал083:Србија је поуздан партнер Црне Горе, иако званична Подгорица није вукла потезе који су били пријатељски, да ли ће састанак Вучевића и Алексића још побољшати те односе?

Састанак премијера Вучевића о потпредседника Алексића иде у прилог континуираном побољшању односа. Брутални и неосновани напади на Алексића у делу медија у Црној Гори показују да је део јавности још увек екстремно србофобан и ултра десно позициониран што није у складу са европским вредностима и демократском праксом. 

Портал083:Незаобилазно питање, да ли ће ситуација на Космету отићи у потпуну ескалацију и да ли је БиХ спремна за мирни разлаз?

Мислим да ситуација на КиМ неће отићи ка потпуној ескалацији мада би Курти то изнад свега желео. Међутим, било или не било ескалације поставља се питање како и колико Срби на Косову и Метохији могу да трпе терор и драстично кршење свих грађанских и људских права. Рационалан човек мора да запита Европу и САД, зашто толеришу апартхејд на континенту који важи за перјаницу демократских тековина. Добро је што Косово* није примљено у Савет Европе управо због речених питања, али слаба утеха за Србе који трпе Куртијев зулум.

Портал083:На крају, Културни центар Новог Сада спроводи широку лепезу активности, када Вас можемо очекивати у Никшићу?

Одазивамо се на позиве, тако да ћемо радо неке од наших програма представити у Никшићу, граду који се убрзано развија након демократских промена које су биле преко потребне Црној Гори као што је киша потребна земљи након дуге и исцрпљујуће суше.

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар